2016. Április

Ide írhatsz...

Tavasz (2016.04.02.)

Elmúlt a Húsvéti készülődés, túl vagyunk a nagy sütésen-főzésen, úgyhogy nekilátok újabb tartalommal feltölteni az oldalt. Az ünnepek alatt is készültek új finomságok....és megjött a tavasz is. Ezeket a képeket már vagy 3 hete készítettük egy kis tavaszi hóvirág lesen. Aki teheti látogasson el az Alcsúti arborétumba, gyönyörű virágtenger fogadja az odalátogatókat és jó kis mozgás is a friss levegőn :)...a mai nap pedig egész nap gyönyörű napsütés fogadott minket, lassan lehet virágokkal díszíteni a környezetünket. Egy pár cseréppel már beszereztem, így egyik nap teleültetem az ablakokat :)

Omlós linzervirágok

Ez az a sütemény, ami nélkül ünnep nem múlhat el, Karácsonykor, Húsvétkor mindig készítek. Finom, omlós, sokáig el lehet tárolni bedobozolva és sokat lehet belőle csinálni, így mindenkinek jut pár falara való belőle.

Ezzel a recepttel még sosem rontottam el, a citromos íz, isteni illata van, mikor sül...egyetlen titok..a lekvárt nem kell sajnálni belőle, ha túl keveset rakunk bele a tészta felszíja és elveszik az összhang...és a porhanyósságát nem tévedés...szalakáli adja.

Hozzávalók:

0,5 kg liszt, 25 dkg ráma, 15 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1/2 cs. sütőpor, 1 egész tojás + 2 db tojás sárgája, 1 db kisebb citrom reszelt héja+ leve, 1kk. szalakáré, pici tej, csipet só, 1 tk. vanília aroma

töltelék: sárgabarack lekvár

A lisztet a sütőporral, porcukorral, csipet sóval, vaníliás cukorral elkeverjük, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Két tenyerünk, ujjaink között morzsoljuk, míg grízszerű lesz. Hozzáadjuk a citromhéjat, levet, tojásokat, vanília aromát. A szalakárét picit tejben elkeverjük és ezt is a tésztához adjuk. Összegyúrjuk, gombóccá formálva folpackba tekerjük és egy éjszakára a hűtőbe tesszük. 

Másnap lisztezett deszkán késfoknyira nyújtjuk, majd kiszaggatjuk, párosan legyen a lukas, illetve a sima karikánk, hogy a végén össze tudjuk őket párosítani. 

A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a korongokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, ügyeljünk arra, hogy a tészta korongok ne érjenek össze, sülés közben kicsit megnőnek. Pár perc alatt rózsaszínűre sütjük...kb. 8-15 perc, a sütő minőségétől függően. Ne süssük túl, mert nem puhul vissza.

A megsült korongokat tálcára tesszük, majd ha kihűlt egy-egy (egy sima - egy lukas) korong közé bőven lekvárt rakunk és összeragasztjuk. Műanyag vagy fém zárható dobozokba tesszük, amit papírtörlővel kibélelünk. Belerakosgatjuk a sütiket, óvatosan, ne csússzanak szét a párok, ha tele a doboz, lezárjuk. A légmentes dobozokban 2-3 hétig simán elállnak, másnapra puhák, porhanyósak :)


Vajdasági sós

Ezt a receptet évekkel ezelőtt a munkahelyemen találtam az ottani főzös csoportban, valamelyik kedves kolléga osztotta meg velünk. Azóta persze egy picit átalakítottam a saját és a család ízlése szerint. Ha hirtelen vendégek jönnek is van idő elkészíteni, gyorsan össze lehet dobni.

Hozzávalók: 80 dkg liszt, 1 dl olaj, 1 ek. cukor, 4 dl langyos tej, 1 dl natúr joghurt, 5 dkg élesztő, só

Töltelék: 25 dkg ráma, 3 tojássárga,  1 ek só...nálunk mindig kerül a töltelékbe valami plussz is...pl: fokhagymás szalámi apró kockákra vágva, vagy kolbász, reszelt sajt, dinsztelt hagyma

Tetejére: 1 tojás, reszelt sajt, különböző magok

Elkészítése:

A cukrozott langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt,majd megszórjuk egy evőkanál liszttel és hagyjuk felfutni, habosodni. Ha ez megtörtént a robotgép tálkájába tesszük, hozzáadjuk a joghurtot, a tojások sárgáját, olajat, sót, jól eldolgozzuk, majd dagasztó lapátra váltva ruganyos tésztát készítünk. Lisztezett tálba téve fél órát pihentetjük.

A tésztát 4 cipóra osztjuk.

A töltelékhez a vajat habosra keverjük a sóval, tojások sárgájával és ha ízesíteni szeretnénk a végén hozzákeverjük az apróra vágott szalámit, kolbász vagy a dinsztelt hagymát, sajtot.

A cipókat egyenként késlapnyira nyújtjuk, megkenjük a töltelék 1/4 részével, majd mint egy beiglit feltekerjük. A tekercset kb. 2 cm-is darabokra szeleteljük.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A gáztepsit sütőpapírral kibéleljük és a kis tekercseket állítva beletesszük. Minden egyes tekercs tetejét a felvert tojással megkenjük, majd reszelt sajttal vagy a magvakkal megszórjuk, majd a sütőbe toljuk. 180 fokon pirosra sütjük. Papírtörlővel bélelt dobozokba, tányérra szedjük, hogy a felesleges vajba ne tocsogjon.

Lekváros bukta

A buktáról...amikor kicsik voltunk a tesóimmal, anyukám gyakran készített túrós buktát...az első próbálkozásaim kudarcot vallottak, aztán miután kikísérleteztem melyik az igazi már sikereket értem el vele...vagy lehet a kelt tészta készítéshez is fel kell nőni az ember lányának :))

Én egyből dupla adaggal kezdtem és azóta is ennyi készül, mert egy hétvégére egy tartalmas levessel remek kis menü....gulyásleves, babgulyás, lencsegulyás vagy palócleveshez szoktam készíteni, de desszertnek is nagyon finom, mindig elkapkodják :P

Hozzávalók:

45 dkg rétesliszt, 45 dkg finomliszt, 7 gr. só, 10 dkg cukor , 6,5 dl tej, 5 dkg friss élesztő, 2 db tojás, 16 dkg olvasztott vaj, + 20 dkg vaj a tepsibe és a kenéshez

Töltelékhez: sütésálló lekvár, túró, csoki, mák, dió...kinek-kinek ízlés szerint....nálunk a lekváros a nyerő

Elkészítés:

A tejet egy kis lábasban meglangyosítjuk a cukorral (én beleteszem az összeset, így is úgy is a tésztába kerül, így legalább feloldódik ),  majd belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk a tetejét 1-2 ek. liszttel és hagyjuk felfutni. Ha azt látjuk, hogy kezd habzani és ki akar mászni a kis lábasból...naaa akkor már felfutott :)

Egy nagy tálba (vegyük figyelembe, hogy 2-3 szorosára duzzad) beleszitáljuk a liszteket, így elősegítjük, hogy még több levegő jusson a lisztbe és még könnyebb lesz a tésztánk. 

A lisztbe  mélyedést vájunk, beletesszük a két felvert tojást, olvasztott vajat, a felfuttatott élesztőt a tejjel együtt. Alaposan összegyúrjuk, kb. 5 perc után elválik a tál falától, de továbbra is lágy marad a tészta. Ha túl lágynak találjuk lisztet teszünk hozzá, ha túl keménynek egy kis tejjel lágyíthatunk rajta. Tetejét liszttel megszórjuk, konyharuhával letakarva, langyos helyen kb. 45 percet kelesztjük, 

Ha 2-3 szorosára dagadt, lisztezett deszkára öntjük, a tésztát téglalappá nyújtjuk, kicsit pihentetjük, majd kb. 8x8 as négyzetekre vágjuk. Ízlés szerint töltjük, majd henger formájúra feltekerjük. 

kb. 20 dkg vajat felolvasztunk, a magas falú tepsiket kikenjük vele, majd minden egyes buktát kenőecsettel az olvasztott vajjal megkenünk és így tesszük őket szorosan egymás mellé. 15 percig pihentetjük, kelesztjük, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, 25-30 perc alatt megsütjük, hogy szép színt kapjanak a bukták, még melegen porcukrot szitálunk a tetejére.


Töltött dagadó

sült zöldségekkel

Ez a recept gyors és egyszerű, mindenki a saját ízlése szerint fűszerezheti a húst és a tölteléket is. Nálam egyszerű fasírttöltelék van benne. A dagadót vagy akár hasaalját is lehet tölteni a hentes ha szépen megkérjük felhasítja nekünk.

Hozzávalók:

1 nagyobb, szebb darab dagadó, 0,5 dkg darált hús, 2 tojás, 2-3 db áztatott zsemle, 2 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, őrölt kömény, piros fűszerpaprika, valami kedvenc fűszer a húshoz...nálam vagy oldalas fűszerkeverék vagy gyros fűszer, vagy akár delikát,  4-5 ek. kókuszzsír

A darált húshoz hozzáadjuk az alaposan kicsavart zsemlét, sót, borsot, köményt, zúzott fokhagymát, a tojásokat és alaposan összekeverjük, ha szükséges után fűszerezzük..a töltelék picit legyen sósabb, mert a húst belül annyira nem tudjuk megsózni.

A kiválasztott fűszerkeverékkel alaposan bedörzsöljük a húsunkat,majd a fenti töltelékkel jól megtöltjük. A végét hústűvel rögzítjük vagy akár be is varrhatjuk. 

Egy tűzálló, magas falú tálba tesszük a husit, kívülről még kicsit megfűszerezzük, aláöntök 1-2 dl vizet, belekanalazzuk a zsír, majd vagy a tál tetejét rátesszük a tűzálló tálra, vagy ha nincs, alufóliával légmentesen lefedjük és a sütőbe toljuk. Legalább 1-2 órát pároljuk, sütjük, ha szükséges a vizet alatt pótoljuk, majd ah megpuhult a tetőt levéve a pecsenyelével locsolgatva pirosra sütjük, a végén fokhagymát is nyomhatunk a tetejére. 

Rozmaringos sült zöldségek

A fenti dagadóhoz készített sült zöldségek elkészítését írom most le. Itt a képen még sülés előtt, de már megfőzve várják a sütőt a zöldségek. Bő egy óra alatt gyönyörűség lesz belőlük és miközben sül, isteni illata van, tehát....

Hozzávalók:

1,5 kg krumpli, 3-4 db nagyobb sárgarépa, 2 db nagyobb fehérrépa, 1 közepes zeller, 1 db közepes karalábé, ha van mehet bele pár fej karfiol-brokkoli, 3-4 fej vöröshagyma, 2 fej lila hagyma, 10 gerezd fokhagyma, szárított rozmaring, provanszi fűszerkeverék, olivaolaj, 1 tk. szódabóna, só

Minden zöldséget meghámozunk, a krumplit négyfelé, majd minden egyes gerezdet még félbe vágunk, a répaféléket nagyobb hasábokra, a zellert-karalábét a krumplival megegyező nagyságra vágjuk, a karfiol rózsáira szedve és a brokkolit szintén (de a brokkolit szigorúan az utolsó 3 percben tesszük a főzővízbe, mert különben péppé fő) rózsáira szedjük. 

Egy nagy fazékba vizet forralunk, amibe forrás után 1-2 ek. sót vagy delikátot teszünk és félig előfőzzük a hagymák kivételével a zöldségeket, majd leszűrjük.  A hagymákat felezzük, majd vastagabb szeletekre vágjuk, a fokhagymát gerezdekre szedve tesszük bele. Egy nagyméretű,magas falú tepsit olivaolajjal kikenünk, majd az előfőzött zöldségeket beleborítjuk, belevágjuk a hagymákat, bőven megszórjuk szárított rozmaringgal (akinek van friss, az aprítsa fel), provanszi fűszerkeverékkel, olivaolajjal meglocsoljuk és összeforgatjuk, úgy, hogy a tepsit alaposan megrázogatjuk...így nem törik annyira össze,a a főtt zöldség...előmelegített sütőbe toljuk és kb. egy óra alatt pirosra sütjük.

Csavart vanília krémes - gyümölcsös briós

A neten láttam először ennek a süteménynek a képét. Nagyon megtetszett, gondoltam ezt én is megtudom csinálni. Egy kicsit macera, úgyhogy jó rég nem csináltam már, de isteni finom, porhanyós és puha..lassan ideje lenne megint készíteni egy adagot.

Hozzávalók: 

tészta: 75 dkg liszt, 1 tk. só, 2,5dl tej, 2,5 dl víz, 4 dkg élesztő, 1 tojás, 5 dkg olvasztott vaj

krém: 4 dl tej, 10 dkg cukor, 5 tojássárgája, 2 ek. csapott kukorica liszt, 1 cs vanília cukor, 1 tk. vanília aroma

kenéshez: 15 dkg olvasztott vaj

+ 10-15 dkg eper, vagy áfonya, vagy sárgabarack befőtt

Elkészítése: 

A langyos, cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt,megszórjuk egy evőkanál liszttel és hagyjuk felfuttatni. Ha elkészült a robotgép táljába tesszük a tejjel együtt, hozzáadjuk a vizet, az olvasztott vajat, sót és hólyagos tésztát dagasztunk. Lisztezett tálba téve kb. 30 percet kelesztjük, majd lisztezett deszkára téve 12 db cipóra vágjuk, letakarjuk és 15 perc pihentetés után egyenként körlappá nyújtjuk. 

Olvasztott vajjal egyenként megkenjük őket, és egymás tetejére halmozzunk, rétegezzük, mintha palacsinta tortát készítenénk, a legfelső lapot nem kell megkenni. Ha mind egymás tetején van sodrófával vékony, téglalap formájú lapot nyújtunk belőle. 

Az elkészült téglalap felére rákenjük a teljesen kihűlt krémet, megszórjuk az apróra vágott gyümölccsel, majd ráhatjuk a tészta másik felét és kb. 2 cm szélet csíkokra vágjuk. Óvatosan, hogy a krém ne folyjon ki belőle. Minden egyes csíkot megcsavarunk a két végénél fogva, majd briós formába tekerjük. 

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a birósokat és még kb. 30 percet kelesztjük, majd felvert tojással megkenve sütőbe toljuk és szép pirosra sütjük.

Tálaláskor friss gyümölcsöket szórhatunk a tetejére. Reggelire kiválló finomság :)

Töltött káposzta

ahogy én készítem

Ez az az étel, amit gyerekkoromban imádtam, majd a terhességem alatt nem nagyon bírta a gyomrom. Aztán ahogy elkezdtem saját háztartás vezetni, innen-onnan elcsíptem egy-egy fortélyt, így alakult ki a saját töltött káposztám, amit évek óta így készítek és mindenki nagyon szereti...akár bográcsban is elkészíthető, még pikánsabb az íze...már kipróbáltuk ;)

Hozzávalók:

1 kg savanyú káposzta, 0,5 kg darált hús, 20 dkg füstölt szalonna, 3 nagy fej vöröshagyma, 15 dkg füstölt kolbász, 1 ek. pirospaprika, őrölt bors, őrölt kömény, só, 2-3 babérlevél, 4 gerezd fokhagyma, 20 dkg rizs vagy gersli (nálam most a legutóbbi főzéskor gerslivel készült), 1 dl paradicsom sűrítmény, 2-3 tojás, 3-4 ek. kókuszzsír

A káposztát előzőleg átmossuk hideg vízzel, kicsit be is áztatjuk, én nem szeretem vad savanyúan.

A darált húst egy mély tálba tesszük, beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a nyers rizs (vagy az árpagyöngyöt) ízlés szerint sót, 1kk. őrölt borsot,1 kk. köményt, 1 tk. pirospaprikát, 10 dig füstölt szalonnát ledarálva vagy nagyon apró kockára vágva, 2 gerezd zúzott fokhagymát majd jól összedolgozzuk.

A másik 10 dkg szalonnát apró kockára vágjuk, megpirítjuk egy kis kókuszzsíron. A hagymát apró kockára vágjuk, majd a szalonnapörcökkel együtt dinszteljük, sózzuk, 1 dl vizet alá öntve pároljuk fedő alatt, majd zsírjára visszasütjük. Megszórjuk pirospaprikával, őrölt borssal, őrölt köménnyel, sóval, a lecsöpögtetett káposzta felét a lábas aljába tesszük és pici vizet öntünk alá, hogy le ne égjen. A darált húsos keverékből vizes kézzel gombócokat formálunk és a káposztaágyra fektetjük, majd a maradék káposztával betakarjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, A szalonnáról levágott bőrkét a tetejére rakhatjuk, meglocsoljuk a paradicsom pürével, belekarikázzuk a kolbászt, majd lefedjük és puhára főzzük.

Ha rizzsel készítem kb. 3/4 óra után a gombócokat egy szedőkanállal kiszedem és csak a káposztát főzöm tovább, majd ha az is puha a gombócokat visszateszek és még átrottyantom egyszer.

Tejföllel, friss kenyérrel szeretjük


Rizs-saláta

ezt a receptet egy kolléganőm anyukájától kaptam még anno...azóta rendszeresen készült és persze már kicsit ez is Mankásítva van....elengedhetetlen az ünnepi asztalról, nagyon szeretjük...akár köretként, vagy önálló ételként friss, teljes kiőrlésű kenyérrel

Hozzávalók:

1 nagy bögre (3 dl) rizs, 1 ek. vaj, só, 10 dkg trappista sajt, 2 db újhagyma, 15 dkg parizer vagy főtt virsli, 1 nagy doboz (0,5 l) natúr joghurt, só, 8 dkg paprikával töltött olajbogyó, 1-2 tk. szárított kapor. 1 tk. delikát

A rizs a vajon fehéredésig pirítjuk, majd ahogy kezd kicsit színt kapni, pirulni, akkor felöntjük 2 bögrényi vízzel, amivel a rizst mértük. Beleszórunk 1 tk. delikátot, fedővel letakarjuk és így főzzük, nem keverjük, csak rázogatjuk a lábast. Ha már majdnem az összes vizet felszívta, lezárjuk a tüzet alatta és még hagyjuk a fedő alatt a gőzben kb. 10-15 percet puhulni, csak ezután keverjük meg, hogy ne álljon össze. Megvárjuk, míg teljesen kihűlt. 

Míg hűl a rizs, a sajtot apró kockára vágjuk, a hagymát vékony karikára, a parizert apró kockára vágjuk (a virslit karikázzuk). A kihűlt rizst egy nagy tálba öntjük, hozzákeverjük a sót, kaprot, az apróra vágott sajtot, hagymát, a parizert, a karikára vágott olivabogyót 3/4 részét, nyakon öntjük a joghurttal, után fűszerezzük, majd jól összekeverjük. A maradék olivabogyóval és kaporral díszítjük. Tálalásig hűtőben tároljuk.

Töltött-sült csirkecomb

zöldbabsalátával, sült rozmaringos zöldségekkel

szintén weblapra már felkerült receptem...ezt nagyon szeretjük, a csirke különleges tölteléke meg régi családi recept alapján készül. A nagyim annak idején ezzel töltötte a húsleveshez szánt tyúkot. Megtöltötte vele és belefőtt a levesbe, végül a tyúk a főzés után feldarabolásra került,a benne főtt tölteléket pedig felszeletelte és ezt is kínálta a főtt húsok, zöldségek mellé a leves után....Ő lábatlan csirkének hívta, mert gyakran zacsiba töltve, tyúk nélkül is készült egy-egy húslevesben :)

A csirkecombhoz

  • 8 db csirke felsőcomb
  • ételízesítő ízlés szerint
  • 2 ek mangalica zsír
  • só ízlés szerint

A töltelékhez

  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 ek napraforgó olaj
  • 2 db zsemle (beáztatott)
  • 2 db csirkemáj (vagy 1 kis doboz májkrém)
  • ételízesítő ízlés szerint
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 db tojás
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

A zöldbabsalátához

  • 60 dkg zöldbab
  • 4 db főtt tojás
  • 3.75 dl tejföl
  • 1 ek mustár
  • 1 kk citromlé
  • 3 ek napraforgó olaj
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál cukor
  • 10 dkg majonéz
  • 1 nagy fej fehér hagyma
  • elkészítés

    1. A csirkecombokat átmossuk és enyhén besózzuk.
    2. A töltelékhez a zsemlét beáztatjuk. Egy fej hagymát apróra vágunk, megdinsztelünk az olajban, hozzáadjuk a kinyomkodott zsemlét, az apróra vágott májat (vagy májkrémet), az ételízesítőt, a tojást, a fűszereket, a sót óvatosan, mert z ételízesítő (és a májkrém) is sós lehet. Jól összekeverjük, ha lágynak találjuk a masszát, zsemlemorzsával sűríthetjük.
    3. A csirkecombok bőrét az ujjunkkal felszedjük egy oldalon, vigyázva, hogy a többi oldala ne jöjjön le, hogy a töltelék a bőr alatt maradjon. Megtöltjük.
    4. A megtöltött csirkecombokat ételízesítővel megszórjuk, zsírt teszünk mellé és kb. 1 dl vizet, majd alufóliával lefedjük. Ha megpuhult, a fóliát leszedve még pirítjuk, hogy a bőr szép piros színt kapjon.

    Zöldbabsaláta készítése:


    1. A zöldbabot sós vízben puhára főzzük, a hagymát vékony karikára vágjuk és besózzuk, a tojásokat megfőzzük.
    2. Két tojás sárgáját villával összetörünk és az olajjal, mustárral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejfölt, cukrot, sót, pici citromlevelet, borsot, majonézt és jól összekeverjük, ha szükséges utánízesítjük.
    3. A maradék tojást karikára, a tojássárgák megmaradt fehérjét apró kockára, vagy csíkokra vágjuk.
    4. A hagymát kinyomkodjuk és a zöldbabbal együtt egy nagy tálba tesszük, rá az összevágott tojások és nyakon borítjuk az elkészített öntettel.
    5. Hűtőben min. 2-3 órát pihentetjük tálalás előtt, de még jobban összeérik, ha egy éjszakát a hűtőben áll.

Csirkemell csíkok édes-savanyú mártásban

Ez a receptem szintén megjelent már a neten egy főzös weboldalon. Szeretem, mert gyorsan elkészült és egészséges kis finomságot lehet belőle készíteni. Egy üveg mártás és finom, laktató étel kerül az asztalra

hozzávalók / 6 adag

  • 80 dkg csirkemell filé
  • 10 dkg vaj
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1 üveg édes-savanyú mártás
  • 1 nagy db sárgarépa
  • 20 dkg brokkoli
  • 20 dkg kínai zöldségkeverék
  • ha hozzájutunk, egy kis bambuszrüggyel is kiegészíthetjük (a Lidl-ben néha gasztró heteken kapható befőttként)
  • elkészítés

    1. A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk, seprenyőben kb. 3 dkg vajon átforgatjuk, hogy megfehéredjen, sózzuk, borsozzuk, és lefedve puhára sütjük.
    2. A sárgarépát vékony karikára vágjuk, vajon pirítjuk, finoman sózzuk. Ne pároljuk túl, inkább friss, roppanós legyen.
    3. Ugyanígy járunk el a mirelit zöldségekkel.
    4. Ha minden megfőtt, megpárolodótt, megpuhult, a csirkemellhez öntjük az üveges szószt, a zöldségeket és összeforraljuk.

Kolbászos bableves

gyors verzizó, egy kis csalással :)

...ritkán csinálok ilyet, de ma gyors és egyszerű kaját akartam készíteni és a közérzetem sem volt az igazi. Mivel rizsfelfújtat álmodtam meg, ahhoz valami tartalmas leves kell, de az mind sok idő, mire megfő. Körülnéztem a spejzban, miből lehetne gyorsan egy kis laktató, meleg levest készíteni. Találtam pár babkonzervet...chiliset....megvilágosodtam...bár általában szárazbabból főzök levest és főzeléket, ez most kézenfekvőnek tűnt...próba cseresznye alapon megcsináltam...ha mégsem jön be van 2 kutya meg egy macska :)....de végül ők éhen maradtak...senki nem mondaná meg az apró trükköt, aki megkóstolta :)

Hozzávalók:

2 nagy doboz chilisbab, 3 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 4 szem közepes krumpli, 1 közepes fej vöröshagyma, 10 dkg kenyérszalonna, 1 fej fokhagyma, kókuszolaj, só, őrölt bors, őrölt kömény, pirospaprika, petrezselyem zöld, 2-3 szem babérlevél, 10 dkg füstölt kolbászkarika, 2-3 marék kézi tarthonya, liszt, só, delikát

A szalonnát apró kockára vágva pirosra pirtjuk 1-2 ek. kókuszzsíron, majd beledobjuk az apró kockára vágott hagymát, fokhagymát és megdinszteljük. Picit sózzuk dinsztelés közben, kb. 1 dl vizet alá öntve pároljuk, majd zsírjára visszasütjük. A karikára vágott zöldségeket megpirítjuk rajta, majd megszórjuk pirospaprikával, borssal, őrölt köménnyel és felöntjök annyi vízzel amennyi ellepi, sózzuk, megszórjuk delikáttal, ha félig készen van, beleszórunk 2-3 maroknyi kézi tarhonyát, és beleötnjük a konzervbabunkat is a levével együtt, majd a kellő mennyiségű vízzel még felöntjük. Vékony rántást készítünk 1-2 ek. nyi kókuszzsíron megpirítjuk a lisztet, ezt öntjük bele. Ha teljesen kész frissen megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.

Madártej

mikróban főzött galuskákkal

...a madártej a család egyik kedvence..a párom annak idején mikor összekerültünk kérte, hogy készítsek neki..a cuccaim még a régi lakásban, a habverővel együtt...mondtam neki, ha felvered a tojáshabot szívesen készítek. Míg lefutottam a boltba tejért írd és mond, egy villával olyan kemény habot kreált, hogy bármelyik háziasszony megirigyelhetné :)

Hozzávalók:

6 db tojás, 1,8 liter tej, 2-3 púpos ek. liszt, 1 cs. vaníliás cukor, csipet só, 10 dkg cukor (nálam ez most édesítő szerrel készült), 1 tk. vanília aroma, 2 dkg cukor a habba

A tojásokat kettéválasztjuk. A tojások sárgáját a cukorkkal, liszttel és pici tejjel csomómentesre keverjük, majd egy lábasba téve a többi tejjel, vaníliával sűrű krémmé főzzük.

A tojásfehérjét egy csipet cukorral elkezdjük habbá verni, ha fehéredni kezd, beletesszük a cukrot és kemény habbá verjük. 

Egy egyszerűbb habfőzési módot fogok megmutatni. Nem kell órákat a tűzhely mellett állni, bosszankodni, ha nem eléggé duzzadnak meg a habgaluskák.

....szóval....egy lapos tányért kikenünk étolajjal, majd 3 evőkanálnyi habot ráteszünk és tányérostól a mikróba tesszük a galuskákat. A legmagasabb hőfokon gőzöljük, főzzük...kb. 3/4 percig...az üvegen keresztül látni fogjuk, ahogy nőnek a habok...ha sokáig maradnak bent, összeesik és megsül...

A kész galuskákat a jénaiba öntött szósz tetejére halmozzuk, behűtjük és lehet tálaltni :)

Rizsfelfújt

A márciusi menüpontban már megtalálható ennek a finomságnak a receptje. Most nagyobb adagban készült, magas falú tepsiben. Saját készítésű levendulás sárgabaracklekvár került mellé, csak, hogy jobban csússzon :)

Hozzávalók a nagyobb adaghoz:

A rizsfelfújthoz

  • 45 dkg rizs
  • 1 l tej
  • 8 dkg vaj
  • 12 dkg cukor
  • 1 citromból nyert citromhéj (reszelve)
  • 6 db tojás
  • 1 nagy csipet só
  • 8 dkg mazsola
  • 1 csomag vaníliás cukor

A rizs annyi vízzel feltesszük főzni, amennyi épp csak ellepi. A főzővízbe beletesszük a sót, vajat, ha a vízet teljesen felszívta, fokozatosan kevergetve, főzve hozzáadjuk a tejet. Míg fő, addig a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját fehérre keverjük a cukrokkal. A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük.

A teljesen megfőtt a rizs, és besűrűsödött, hozzákeverjük a cukrozott tojássárgáját, a citromhéjat, előre beáztatott, lecsepegtetett mazsolát valamint a tojások felvert habját. Óvatosa összekeverjük,hogy a habot ne törjük nagyon össze, majd kivajazott magasfalú tepsibe öntjük. A sütőt 180 fokra előmeleítjük és szép pirosra sütjük a rizsfelfújtunkat. Ha kihűlt kockára vágva szörppel vagy lekvárral kínáljuk.

Tavaszi halsaláta friss zöldségekből

...szeretem a tavasz főzés szempontjából is, lassan a boltok polcain megjelennek a friss zöldségek, bár a nagy válazsték miatt már a téli időszakban is lehet nyers salátákból finomságokat elkészteni.

Hozzávalók:

1 csomag hónapos retek, 1 közepes gumós fekete retek, 1 kisebb jégcsapretek, 1 fej friss saláta vagy jégsaláta, 2 szál újhagyma, 1 marék smindling, 1 ek. lenmag, 1 ek. szezámmag, 1-2 dob. olajoshal, só, 1-2 tk. provanszi fűszerkeverék, 1 kisebb doboz koktélparadicsom

A hónapos retket jól megmossuk és héjjastól vékony karikára vágjuk. A fekete retket, illetve jégcsap retekről levágjuk a héját, vékony szeletekre vágjuk, a fekete retek szeleteket negyedeljük, a jécsap retket ha vékony akkor hagyjuk egész szeletekben, ha vastag felezzük. A salátát kisebb darabokra tépedjük, az újhagymát vékony karikára vágjuk a zöldjével együtt. Egy mély tálba halmozzuk a zöldségeket. Összeforgatjuk, a paradicsomokat negyedelve szintén hozzkeverjük. A snidlinget apróra vágjuk és ezt is a keverékbe tesszük, majd fűszerezzük provanszi fűszerkeverékkel, sózzuk. Az oldajos halat tányérra téve villával összetörjük és a saláta tetejére morzsoljuk. Egy-két órát hűtőben érleljük. Pirítóssal tálaljuk.

Természetesen többféle zöldséget is tehetünk bele, szezontól függően és a fűszereket is variálhatjuk. A tárkony, kakukkfű, bazsalikom gombaölő. Tonhal konzervvel is késztjük, akár egy diétába, candida diétába beilleszthető étel, mivel a fent említett fűszerek erős gombaölő képeséggel bírnak, az omega3 zsírsav pedig, ami a halban van sok egyéb betegség esetén ajánlott.

Hemendex

Ham and eggs (hemendex)

A hemendex nevét illetően angolszász eredetű, sonkából, tojásból készült ételt jelent, általában reggelire késztett kaja. Származása Amerika, viszont ott kevés sonkával sütött tojást kapsz csak a tányérra. Magyarországon külön fogalmat jelent, éttermekben is kapható. Nálam így készül ;

A jó minőségű füstölt, főtt sonkaszeleteket vékonyra vágom, majd majd nagyméretű serpenyőben, kevés kókuszzsíron aranybarnára pirítom mind a két oldalát. 

Ha nyers sonkából készül, akkor előtte fedő alatt, pici vizet folyamatosan alá öntögetve puhára kell párolni.

Ha a sonkánk aranybarna, ráütjük a sonkára a tojásokat, egészben, majd fedő alatt tükörtojássá sütjük, összesütjük a sonkával. Tálaláskor friss snidlinggel megszórjuk. Friss kenyérrel tálaljuk.

Hot-dog + kifli

A hot-dog mióta saját, házi kiflivel készül, kedvenc vacsivá vált. A gyerekek, a kicsi lányom, keresztfiam nagyon szerették, ha ilyet csináltam nekik. A mai napig készítek, legutoljára ma estére (2016.04.02) készült apának meg nekem :)

A kifliket annak idején uzsonnára is csomagoltam a lányomnak...szóval nem csak hot-doghoz készülhet :)

Hozzávalók:

Kiflihez:

2 dl tej, 2 ek. kristálycukor, 1,5 tk. só, 0,5 (fél) dl olaj, 1 tojás, 15 dkg natúr joghurt, 60 dkg liszt, 4 dkg élesztő

A tejet meglangyosítjuk, felolvasztjuk benne a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és a tetejét megszórjuk 1 ek.-nyi liszttel, majd felfuttatjuk. Amit habos, emelkedni kezd a robotgép üstjébe tesszük és hozzákeverjük a joghurtot. Majd hozzáadjuk a tojást, olajat, sót, végül fokozatosan a lisztet, majd dagasztólapátot teszünk a gépbe és jól bedagasztjuk a tésztát. Lisztezett tálba tesszük, konyharuhával letakarva legalább 2 órát hagyjuk kelni.

Ha duplájára dagadt, lisztezett deszkára öntve 5 egyforma cipóra osztjuk, amit egyenként, 25x25 centis téglalappá nyújtunk. A téglalap egyik csücskét megfogjuk és felsodorjuk a tésztát, majd kétfelé vágjuk. így kapunk 2 db rudacskát, aminek az egyi végét összenyomjuk. Sütőpapírral bébelt tepsibe fektetjük, jó távol egymástól, mert 3szorosára dagad. Ezután legalább 1 órát kelesztjük még a tepsin. Egy tojást felverünk ezzel kenjük be a megkelt kiflik tetejét, amit különböző magokkal szórunk meg.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt pirosra sütjük.

Ha hot-dogot készítünk belőle, az oldalát felvágjuk, belecsurgatunk egy kis mustárt, savanyúságot rakunk bele, rá egy főtt virsli, aminek a tetejére ketcsapot, majonézt csurgatunk és bőven megszórjuk pirított hagymával.

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el