2016. Augusztus
Ide írhatsz...
Milánói rétes

Imádjuk, évek óta készítem, ez is gyorsan összedobható, akár meló után hazaérve is, vagy akár hétvégi ebédfőzés közben is elkészíthető, hogy megörvendeztessük a családot egy kis csemegével. Többféle gyümölccsel is készíthető, már jó pár féle gyümölccsel kipróbáltam.
Hozzávalók:
Tésztához: 15 dkg rétesliszt, 15 dkg finomliszt, 20 dkg cukor, 1 ek. vanília cukor, 0,5 citrom reszelt héja, 1 cs. sütőpor
Töltelék: 0,5 kg túró, 0,5 citrom reszelt héja, 2-3 ek. vaníla cukor, 1 ü. magozott meggybefőtt ( vagy más bogyós gyümölcs, ribizli, áfonya, szilva, málna ..de már őszibarackkal és körtével is csináltam...ha nagyobb gyümölcsökkel készítjük, akkor azt apró kockára vágjuk)
Massza (a tetejére): 4 db tojás, 0,5 liter tej, 1. cs vaníliás cukor, 5 dkg cukor
+ 10 dkg olvasztott vaj
Egy kb. 40x25 cm-es tepsit az olvaszott vaj 1/4 részével kikenünk.
A tésztához valókat egy tálba kimérjük és alaposan összevegyítjük, majd a fele keveréket úgy ahogy van szárazon a vajas tepsibe egyenletesen beleszórjuk. Erre a lisztes keverékre szórjuk rá a villával összetört túrót, amit megszórunk reszelt citromhéjjal és vaníliacukorral, majd egyenletesen elosztjuk rajta a gyümölcsöt, pár ek-nyi (4-5 ek) lét is felhasználhatjunk, azzal megolcsoljatjuk, de ne áztassuk el! Ha beledobáltuk a gyümölcsöt is, a maradék lisztes keverékkel egyenletesen befedjük.
A tojásokat felverjük, elkeverjük a cukrokkal, majd hozzáadjuk a tejet, elkeverjük és ezzel a lötyivel öntjük nyakon a tepsiben halmozott sütinket...óvatosan, hogy egyenletesen mindenhol befedje, ahol liszt maradványok vannak, ott elkevergetjük a lével. Végül a maradék felolvaszott vajjal meglocsoljuk a tetejét, fél órát pihentetjük, hogy a folyadékokat felszívja a lisztes, túrós keverék, majd előmelegített sütőbe toljuk és 180 fokon pirosra sütjük.
Töltött csirkecomb

Ez a recept a nagyim nyomán a saját ötletemmel feltúrbózva született. Drága nagyikám csinált mindig ilyen tölteléket, aztán fiatal lányként, mint ifjú meny, anyum is megörökölte, majd a tudás átvándorolt hozzám is. A nagyim főzte ezt a tölteléket, a vasárnapi tyúkhúslevesben, a tyúkba töltve, vagy ha nem tyúkból készült, zacsiba töltötte és belelógatta a fővő húslevesbe, néha lábasban, megsütötte....most is érzem az ízét a számban....egy remek vétel során beszereztem több adag faros csirkecombot, és hogy ne a szokásos sültcsirke legyen, elővettem a régi töltelék receptet gondoltam hátah beválik.....és annyira, hogy évek óta kedvenc, egy főzös odalra már felkerült hasonló verzíóban, a visszajelzések alapján mindenki imádta
Hozzávalók:
3 nagyobb faros csirkecomb, delikát, só, bors
töltelékhez: 2-3 db szikkadt zsemle, 1 kis doboz sertésmájkrém, ( vagy 20 dkg csirkemáj elkaparva), 1 közepes fej vöröshagyma, 2 db tojás, delikát, őrölt bors, egy kis csokor petrezselyem zöldje, fél kk. kurkuma, zsír, 1 kk. szódabikarbóna
+ sütőzacsi
A csirkecombokat szétválasztjuk, alsó és felső combokra. A zsemléket beáztatjuk vízbe, hogy bőven ellepje, majd ha már kellően megázott, kicsavarjuk.
A hagymát apró kockára vágva 1-2 ek. zsíron megdinszteljük, ne maradjon nyers a hagyma benne!..ha megdinsztelődött a hagyma rádobjuk a májkrémet (vagy májat) és összepirítjuk a hagymával, belemorzsoljuk a kicsavart zsemlét, hozzákeverjük a tojásokat, a szódabónát, fűszerezzük delikáttal, borssal, majd a végén belekeverjük a friss, apróra vágott petrezselymet, jól elkeverjük. Kóstoljunk, hogy elég sós -e, nem baj, ha kicsit sósabb, hiszen ez a keverék kerül a csirkecombba, de azért ne vigyük túlzásba. Kicsit pirítjuk. Ez a massza ha májkrémmel készítjük 10 perc alatt átsül, megpirul.
A combokat delikáttal bedörzsöljük, a bőrüket az újjunkkal fellazítjuk, de úgy, hogy ne váljon le a bőr és a tölteléket bele tudjuk tölteni. A kész töltelékünkkel bőben megtöltjük a combokat. Sütőzacsiba tesszük őket, ha megpuhulnak, kiszedjük a zacsiból és visszatoljuk a sütőbe, ropogósra sütjük.
Töltelék

...naaa és iiigennn....a fent emlegetett töltelék vagy lábatlan csirke.....a nagymamám húslevesben fővő tyúkba töltve készítette. Jól megtöltötte vele a tyúkot, hasába, bőre alá, összevarta a bőrkéjét és így főzte a tyúkból a finom húsilevest.
Ha éppen nem egész tyúkból készült a leves, akkor az elkészített tölteléket sűrű szövésű vászonzacsiba, vagy csak egyszerűen egy kisebb nylon zacsiba rakta, megforálta, a zacsit száját összekötötte és a forró levesbe tette.
Ha pedig nem a levesbe, akkor tepsibe téve megsütötte és ez volt a "lábatlan csirke" :)
...és a máig felejthetelen menü, amit készített belőle...szóval így nézett ki egy ebéd:
tyúkhúsleves csigatésztával, utána a levesben főtt hús tálva téve, feldarabolva, a kiszedett zöldségek tálra téve, a felszeletelt töltelék szintén tálra...és egy egyszerű karikára vágott paprikás krumpli (kolbászok, nokedli nélkül) volt a köret, tejfölös-fokhagymás ubisalival...máig érzem az illatát és az íze a számban van ha rá gondolok :)...jaaa és még ez után jött a második :P :)))
Hozzávalók: 2-3 db zsemle beáztatva, delikát, 1 fej vöröshagyma, 1 kis doboz májkrém v. 15 dkg csirkemáj elkaparva, petrezselyemzöld, 2 db tojás, őrölt bors, késhegynyi szódabóna
...és a fent leírtak szerint készítjük, ez itt nylon zacsiba kötve, belepottyantva a húslevesbe készült, kb. fél óra főzés elég neki. Kiszedjük a levesből, lefejtjük róla a zacsit, és ha teljesen kihűlt szépen szeletelhetjük. Köretként is megállja a helyét, de nálunk a húsleves után a főtt zöldségekkel, hússal tormával vagy paradicsom szósszal van tálalva, a főétel és a leves között :))...bár nálunk annyira menő, hogy a másodikból már nem sok minden fogy, ha ebből bekajálunk :))
Tejfölös-kekszes szelet
sütés nélkül

Ezt a kis édességgel először évekkel ezelőtt találkoztam, azóta már több verzióban is készült (szokás szerint :)))...gyorsan, egyszerűen elkészíthető...igaz azért erre várni kell, hogy az ember lánya ehessen belőle. Általában este készítem el és másnap reggel már lehet falatozni :))
Hozzávalók:
0,5 kg szögletes háztartási keksz, 2 nagy dobozos 450 gr. -os tejföl, 5+7 ek. cukor, 4 cs. vanília cukor, 0,5 literes gyümölcsjoghurt (kinek mi a kedvence) én általánban erdei gyümölcsöset vagy áfonyásat használok, 3 ek. sárgabarck lekvár,
Egy 30x 20 cm-es magasfalú tepsi alját szorosan kirakjuk a keksz egy részével. Erre kerül rá az egyik tejföl, amibe velekevertünk 2 cs vaníliás cukrot, 5 ek. cukrot, lekvár, és a gyümölcsjoghurt keverékének a fele, ezt kirakjuk egy ujabb sor keksszel, erre jön a másik tejföl + 2.cs vanília + 7 ek. cukor keveréke, a teljes doboznnyi, erre jön a következő sor keksz, amit befedünk a maradék gyümöcsjoghurtos-tejfölös keverékkel, a tetejére keksz kerül. Egy éjszaka a hűtőben és szépen szeletelhető.