2016. Július

Ide írhatsz...

Bakonyi csirkepaprikás

nagyon szereti a család a szaftos, szószos husikat, így a csirkepaprikás is a kedvencek közé tartozik...főleg ha még egy kis gombával, tejföllel is meg van bolondítva. Náluk általában nokedlivel készül. Évekkel ezelőtt valahol láttam egy nagyon jó kis nokedli receptet...az ember azt gondolná...liszt, tojás, só,viz...de ennél több van az én receptemben...és mindig finomra sikerül :)...naaa de most beszéljünk a főételről :)

Hozzávalók: 1 kg csirkeszárny, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, fél paradicsom, egy szelet tv. paprika, 30 dkg gomba, 1 kis doboz tejföl, piros fűszerpaprika, só, őrölt bors, őrölt kömény, kókuszzsír, liszt

Ribizlis-túrós szelet

Mivel nagyon szeretem a ribizlit, így néha el szoktam készíteni ezt a receptet...szerintem remekül harmonizál a ribizli savanyúsága a túróhoz...legalábbis mi nagyon szeretjük :)

Hozzávalók:
A tésztához: 
23 dkg liszt, 2 dkg kakaópor, 1 kk. sütőpor, 15 dkg vaj, 7 dkg porcukor, 2 evőkanál tejföl, 5 dkg aszalt áfonya

A töltelékhez: 50 dkg túró, 30 dkg tejföl, 15 dkg cukor, 6 tojás, 10 dkg vaj, 5 dkg aszalt áfonya, 1 citrom reszelt héja, 1 tk. vaníliaaroma

Terejére: 30-40 dkg ribizli, 2 cs. piros tortazselé, 2. ek. cukor

A tésztához a liszthez adjuk a száraz hozzávalókat, majd elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tejfölt es összegyúrjuk. Kinyújtva kizsírozott, lisztezett a tepsibe tesszük. 

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. 

A töltelék hozzávalóit simára keverjük, a végén beleforgatjuk az áfonyát, amit előzőleg kicsit beáztattunk. A tésztára öntjük és kb. 30-35 perc alatt készre sütjük, úgy, hogy ne legyen nyers a közepe. Ha telejsen kihűlt, rárakjuk a leszemezett ribizlit. A tortazselét az előírásoknak megfelelően elkészítjük, majd langyosan a sütemény tetejére tesszük, pár órát hűtőben pihentetjük. 

MADELEINE 

mandulás

egy kis történelem :)

A sütemény Lotaringiában, Stanislaw Leszczynski herceg otthonában készült először, aki épp vejét, XV. Lajost látta vendégül. A pazar lakoma vége felé azonban akadt egy kis malőr. A konyhán vita támadt, és a feldühödött szakács a nélkül hagyta el a konyhát, hogy a desszertet elkészítette volna. A helyzetet végül az egyik leleményes szobalány mentette meg (Madeleine Paulmier), aki egy - a nagymamájától tanult - aprósüteményt készített, és ezt kínálták a királyi vendégnek. A király hitvesének, a házigazda lányának annyira ízlett a sütemény, hogy a madeleine hamar népszerű finomsággá vált Versailles-ban is. A tökéletes a kis kagyló formát a sütemény csak a XIX. század elején nyerte el.

Az étkezések végén, tea mellé kínált sütemény elkészítése nem túl bonyolult, viszonylag kevés alapanyag kell hozzá,  és sok féle ízesítéssel el lehet készíteni. Egyetlen titka, hogy nem szabad túlsütni, ha kezd aranybarnás, rózsaszínes színe lenni, és ruganyos a tészta, ki kell venni a sütőből és a formából kiöntve kihűteni....és akkor a recept

Hozzávalók:

4 db tojás, 2 tojássárgája, 20 dkg van, 15 dkg cukor, 20 dkg liszt, 2 kk. sütőpor, reszelt citromhéj, fehér mandulaaroma, 

A száraz hozzávalókat összekeverjük. 

A tojásokat habosra keverjük. A vajat felolvasztjuk. 

Apránként a tojáshoz adagoljuk a lisztes keveréket, majd az olvasztott vajat és simára keverjük, majd legalább 2 órára hűtőbe tesszük. 

A sütőt 200 fokra előmelegítem, a masszát a hűtőből kivéve szilikonformába tesszük. A formát félig töltjük a masszával, majd sütőbe toljuk és kb. 10 perc alatt készre sütjük.

szoktam még készíteni aszalt gyümölcsökkel, esetleg kakaós tésztával....sokféle változat van, lehet kísérletezni :)


Oroszkrém torta

Ezt a színes piskótájú, oroszkrém ízesítésű tortán idén a párom szülinapjára készítettem, kicsit feldobva a színes lapokkat a tortát :)

Hozzávalók:

Piskóta tészta: 8 db tojás, 16 dkg cukor, 20 dkg finomliszt, csipet só, reszelt citromhéj, és ahány színű lapot szeretnék, annyi féle ételfesték.

Nálam ez most 4 féle színből készült, van egy alap ami az eredeti színe a tésztának (sárga), van egy zöld, egy piros és egy kék

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját egy kis tálba külön félretesszük, a fehérjét a robotgép üstjébe, majd egy csipet sóval elkezdjük felverni. Ha kezd habosodni, fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, majd kemény masszává verjük. Ha az ujjunkkal belecspünk a habnak csúcsosnak kell maradni :)

A lisztet elkeverjük a citromhéjjal. A tojások sárgáját felverjük a kis tálban. A robotgép üstjét kivesszük a gépből és fakanálra váltunk!...ez fontos, hogy ne törjük össze a felvert habot!....a fakanállal óvatosan beleforhatjuk az elkevert tojássárgákat, majd fokozatosan belekeverjük a lisztet.

A kész tésztát 4 felé vettem és mind a 4 részt különböző ételfestékkel megszíneztem.

A sütőt 180 fokra előmelegtjük, fontos!....a piskótát soha ne süssük légkeveréssel....kiszárítja a süteményünket. Sőt én semmilyen süteményt nem sütök légkeveréssel, teljesen más állaga lesz.

Én kapcsos tortaformát használok. Az alját kibélelelm egy kör alakúra kivágott sütőpapír darabbal, az oldalát soha nem kenem be semmivel, mert a liszt visszahúzza a piskótatát, nem engedi felkúszi a forma oldalán.

Ebben az esetben a gáztepsi aljára ráterítettem egy sütőpapírt, a kapcsos tortaforma karimáját ráraktam és egy féle színű piskótamasszát beleraktam (a forma alja nem lett rátéve), majd pár perc alatt megsütöttem és a papírral együtt raktam egyenként kihűlni. Minden egyes színű masszával ugyan így jártam el, így végül lett 4 db különböző színű tortalapom. Lehúztam óvatosan az aljáról a papírokat, óvatosan nehogy eltörjenek. Majd megtöltöttem a krémmel.

Krém:

2,5 dl tej, 15 dkg cukor, 5 dkg keményítő, 5 dkg vaj, 3 db tojás sárgája, 1 cs. vanília cukor, 1 tk. vanília aroma, fél citrom reszelt héja, fél narancs reszelt héja, rumaroma, 5 dkg aszalt áfonya, 0,4 liter hulala habtejszín, 3 cs. habfixáló

Díszítéshez: 1-2 narancs, csokidara, 2-3 dl hulala habtejszín

Kevés tejben feloldjuk a keményítőt, hozzáadjuk a többi tejet, a tojások sárgáját, majd hozzáadjuk a vajat, vaníliát, cukrokat és sűrűre főzzük a krémet, botmixerrel simára keverjük, majd hozzáadjuk a citrushéjakat, a rumaromába áztatott aszalt áfonyát és teljesen kihűtjük. Ha kihűlt 1-2 ek. rumaromával ízesítjük.

A tejszínhabot a habfixálóval jó keményre felverjük, majd beleforgatjuk a sárga krémbe. Ezzel a krémmel töljük a lapokat, majd vékonyan be is vonjuk vele.

A díszítéshez felverjük a 2-3 dl tejszínt, jó keményre és a torta oldalára és tetejére is teszünk a habból. Az oldalát darált dióval panírozzuk. A tetejét tejszínhabbal, narancs szeletekkel és olvasztott csokival díszítjük




Aszaltszilvás-túrós szelet

Ez a sütemény eredetileg tortaként született meg a fejemben az anyukám születésnapjára. Kb. 2-3 éve kísérleteztem ki, anyukám gyomorműtéte után. Próbáltam viszonylag nem édes, diétába is beillő tortát készíteni. Miután nagyon tetszetős lett az eredmény, legalábbis  a család odáig volt érte, elkészítettem szeletsüteményként is...hát ez lett belőle

Hozzávalók:

tészta: 8 db tojás, 4 ek. tejföl, 20 dkg cukor, 30 dkg darált mák, 6 ek. liszt, 2 tk. vanília kivonat, 1 tk. őrölt fahéj, 1 tk. mézeskalács fűszerkeverék, 2 dl tej, fél üveg rumaroma 1 dl vízzel felhígítva, 1 narancs reszelt héja, 0,5 citrom reszelt héja, 5 dkg aszalt áfonya

Töltelék: 1 kg túró, 0,5 dl habtejszín, citrom reszelt héja,+ kevés leve, 3 ek. vanília cukor, 20 dkg aszalt szilva, kb. 2 dl szilvalekvár

Tetejére: 0,5 l tejföl, 4 ek. porcukor (lehet nyírfacukorból is) reszelt narancshéj

A tojások sárgáját 10 dkg-nyi cukorral habosra keverjük, a maradék cukrot félretesszük a tojásfehérje habbhoz. A többi hozzávalót óvatosan hozzáadagoljuk, majd a maradék cukorral kemény habbá vert fehérjét is hozzákeverjük, majd egy sütőpapírral bélelt magasfalu kb. 25x35 tepsibe öntjük és tűpróbáig sütjük. Ha teljesen kihűlt kettévágjuk, hogy tölthető legyen.

A töltelékhez az aszalt szilvát nagyon apró kockára vágjuk. A túrót jól összetörjük villával, majd hozzákeverjük a cukrot, citromhéjat, pici levet is tehetünk bele, majd beleforgatjuk az apróra vágott aszalt szilvát, végül beleforgatjuk a keményre felvert tejszínhabot. 

Ha kihűlt a lap, félbe vágjuk, hogy tölthető legyen, majd vastagon megkenjük szilvalekvárral és ráhalmozzuk a túrótölteléket. Rátesszük a tészta másik felét, majd óvatosan megnyomkodjuk, hogy a levegő kimenjen a töltelék és a lap közül.

A tetejére a tejfölt kikeverjük a porcukorral, rácsorhatjuk, majd reszelt narancshéjjal díszítjük

ha tortának szeretnénk elkészíteni mindenből fele mennyiség kell 

Tejfölös karfiolleves

Nagyon szeretjük a karfiolt, levesnek, rakottan és rántva is. Nálunk elképzelhetetlen egy jó ebéd leves nélkül, íme az én karfiol-levesem

Hozzávalók: 1 közepes fej karfiol, 2-3 szál sárgarépa, 1 kisebb szál fehérrépa, 1 kis darab zeller, 2-3 db krumpli, 1 közepes fej hagyma, kókuszzsír, delikát, őrölt bors, őrölt kömény, pirospaprika, 1 doboz tejföl, delikát, petrezselyem zöld

csipetke: 1 nagy tojás, liszt, só

A zöldségeket megpucoljuk, a répaféléket vékony karikára, a többi zöldséget apró kockára vágjuk, a karfolt rózsáira szedjük, ha túl nagyok félbe vagy negyed részbe vágjuk. A hagymát apró kockára vágva zsíradékon megdinszteljük, majd megsózva pici vizet aláöntve pároljuk, majd zsírjára sütjük (így szétfő a levesben). Ha visszasült zsírjára rádobjuk a zöldségeket, delikáttal megszórjuk és átpirítjuk, majd felöntjük vízzel, hogy bőven ellepje, beleszórjuk a fűszereket, friss petrezselymet. Ha félig megfőtt minden, a tészta hozzávalóiból jó kemény tésztát készítünk és a forró levesbe csipkedjük. Vékony paprikást rántást készítünk, ha megfőtt a tészta is, majd 2-3 ek. tejfölt teszünk bele és összeforraljuk. A tetejét friss petrezselyemmel megszórjuk, majd lekapcsoljuk alatt a tűzhelyt. 

Tzatziki saláta

nagyon szeretjük az uborka salátátákat, akár tejfölös, akár fokhagymás. Ezt a verziót is évek óta készítem, akár főételhez, akár önálló salátaként is. Tehát ahogy nálam készül:

Hozzávalók: 3 db kígyóuborka, 1,5 nagy doboz natúr joghurt, só, 3 gerezd fokhagyma, 1-2 ek. szárított kapor

Az uborkákat megpucoljuk, majd a reszelő nagy lukán egyenként lereszeljük, megsózzuk és kicsit állni hagyjuk. Állás után kézzel kicsavarjuk belőle a lét, majd mély tálba téve ráöntjük a natúr joghurtot, hozzáadjuk a fokhagymát, a kaprot és ha szükséges utánsózzuk. A tetejét kaporral megszórjuk. Sűrűnek kell lennie,nem hígnak!

Zöldborsós csirkemáj

Nálunk nagyon szereti a család a májat, akár hagymásan, majorannásan, vagy baconba csomagolva és sütve, rántva. Most a zöldborsós változatot készítettem, amit bármilyen körettel tálalva tartalmasabb egytálétel készíthető belőle.

Hozzávalók: 0,5 kg csirkemáj, 1 nagy fej hagyma, só, 1-2 ek. kókuszzsír, őröltbors, pirospaprika, őrölt kömény, 1 kisebb paradicsom, 1 kisebb tv. paprika, 1 nagy üveg zöldborsó

Elkészítés:

A hagymát apró kockára vágva zsiradékon megpiritjuk, sózzuk, pici vizet alá öntve visszasütjük zsírjára, majd rádobjuk a kisebb darabokra vágott májat. Átpirítjuk a zsíron, majd megszórjuk pirospaprikával, borssal, őrölt köménnyel, a paradicsomot-paprikát felkarikázva beledobjuk és annyi vízzel felöntjük, amennyi éppen ellepi, mielőtt teljesen kész, beletesszük a borsót és összeforraljuk. Nálam most a köret bulgur volt.

Diós/kókuszos csiga

Annyi féle, fajta süteményt szoktam készíteni, nagy a repertoár, hogy már majdnem feledésbe merült ez az egyszerű és gyors sütemény. Ráadásul még finom is, és tényleg pikk-pakk elkészíthető.

Hozzávalók:

tészta: 40 dkg liszt, 25 dkg ráma, 4 tojássárgája, 5 dkg cukor, + 1 ek. cukor, 3 dkg élesztő, 1 dl tej

krém: 4 tojásfehérje, 4 ek. cukor, darált dió vagy kókusz, esetleg kakaópor

A tejet fellangyosítjuk, az 1 ek. cukorral elkeverjük, majd ebben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet tálba szitáljuk, beletesszük a sót, cukrot, elkeverjük, majd belemorzsoljuk a rámát, végül a többi hozzávalóval együtt lágy tésztát gyúrunk. 20 perc pihentetés után 4 cipóra osztjuk, majd egyenként vékony téglalappá nyújtjuk a cipókat.

A tojások fehérjét csipet sóval elkezdjük felverni, majd amikor habosodni kezd, hozzáadjuk a cukrot, amivel kemény habbá verjük. A habba darált diót, vagy kókuszt, vagy kakaót keverünk. A krémet 4 részre osztjuk és egyenként megkenjük vele a téglalappá nyújtott tésztánkat, amit beltekerünk, mint egy beiglit. A tekercseket kb. 2 cm széles szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a szeleteket, amit előmelegített sütőben pár perc alatt készre sütjük. Nem kell pirosra, mert csak kiszárítjuk.

Svédgomba

Valamikor gyerekkoromban sokat készített anyukám ilyet és nagyon szerettük. Apukámmal, anyuval és a tesómmal sokat jártunk kirándulni. Isteni íze van a májusi szegfűgombából, igaz abból nagyon sok kell, de egyszer megéri kipróbálni. Évekig nem nyúltam ehhez a recepthez egy ismerős gombabmérgezhése után...de feledésbe merült és újra bátor vagyok...igaz csak a bolti gombát készítem kizárólag azóta...ezért én most csiperke gombából készítettem...

Hozzávalók: 0,6 kg gomba, 1 nagy fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 0,5 liter paradicsompüré, 0,5 citrom héja és leve, 2-3 ek. kókuszzsír, 3 babérlevél, só, őrölt bors, 1 kk. oregánó, 1kk. bazsalikom,  1kk. provanszi fűszekeverék, 1-2 ek.  kristálycukor

A hagymát, fokhagymát apróra vágjuk. A hagymát megdinszteljük a zsiradékon, picit sózzuk, majd kb. 0,5 -1 dl vízet aláöntünk, amit zsírjára visszasütünk. Ekkor rádobjuk az apróra vágott fokhagymát is, majd beledobjuk a megtiszított gombát, amit előzőleg felszeleteltünk. Átforgatjuk, pirítjuk egy kicsit, majd beletesszük a fűszereket,a citrom reszelt héját, levét, a paradicsompürét, babért, cukrot. Pici vizet (kb. 1 dl) hozzáöntünk és összefőzzük, ha megpuhult minden összeforraljuk, kicsit sűrítjük, hidegen tálaljuk friss kenyérrel.

Pöttyös túrós

Hozzávalók: 

Barna tészta: 4 db tojás, 10 ek cukor, 15 dkg puha vaj, 1 cs. sütőpor, 2 ek. keserű kakaópor, 30 dkg liszt, 15 ek. tej

Túrós keverék: 50 dkg túró, 4-5 ek. búzadara, 1 db tojás, 20 dkg cukor, 1cs. vaníliás cukor, 1 db citrom vagy narancs héja, pici leve

A barna tésztához a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd hozzákeverjük a puha vajat, a kakóval, sütőporral elkevert lisztet is beleforgatjuk, majd hozzáadjuk a tejet. Simára keverjük, majd óvatosan belekeverjük a keményre felvert tojáshabot. Egy közepes tepsit (25x30) vajjal kikenünk, vékonyan meghintjük liszttel vagy sütőpapírral kibéleljük, és beleöntjük a tésztát.

A túrót összetörjük, elkeverjük a tojással, búzadarával, cukorral, vaníliával, belereszeljük a citromot, teszünk bele pici citromlevet, majd vizes kézzel apró golyókat (kb. 20-25 db) formálunk, amit egyenletesen elosztunk a barna tészta tetején. 

180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percet sütjük. Vigyázzunk ne süssük, szárítsuk ki. 

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el