2016. március

Kapros karalábéleves

...ez a receptem szintén megjelent már a neten, egy főzős oldalon...

Ez a recept tulajdon képpen a véltetlen műve. Főzés közben a petrezselymes zacskó helyett a kaprot ragadtam meg és öntöttem nyakon a levest:-). kí váncsian vátam a reakciókat, gondoltam csak nem veszik észre a cserét :)))... nem szóltam.....Azóta csak így főzőm a karalábé levesz, mert a végeredmény pikáns, finom, laktató ebéd lett. 

hozzávalók 

A leveshez

  • 2 közepes db karalábé
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db fehérréóóóóóó
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 0.25 csokor kapor (vagy 1 ek szárított)
  • 3 szál petrezselyem
  • fűszerpaprika ízlés szerint
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • ételízesítő ízlés szerint
  • 1.5 ek mangalica zsír
  • 1 dl tejföl
  • 2.5 l víz

A rántáshoz

  • 1 evőkanál finomliszt
  • 1 ek mangalica zsír

A csipetkéhez

  • 1 db tojás
  • 4 púpozott ek finomliszt (amennyit felvesz)
  • só ízlés szerint
  • elkészítés

    1. A zöldségeket megpucoljuk, a hagymát, petrezselymet, kaprot apróra, a karalábét és a krumplit kis kockára, a répákat karikára vágjuk.
    2. A hagymát kevés zsíradékon megdinszteljük, majd beletesszük a zöldséget és átpirítjuk, megszórjuk a petrezselyemmel, a kapor felével, ételízesítővel, és felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Ízlés szerint sózzuk-borsozzuk.
    3. A tojásból, sóból és annyi lisztből, amennyit felvesz, kemény tésztát gyúrunk és a majdnem kész levesbe csipkedjük.
    4. Ha megfőtt a levesben minden, paprikás rántást készítünk, besűrítjük vele a levest, a maradék kaporral még megszórjuk, beletesszük a tejfölt és még egyet rottyantunk rajta.

vendégváró falatkák

gyümölcstál, szendvicsek

...ezt a tálat egy kolléga ötlete nyomán készítettem el...akár vendéglátó falatkáknak vagy ha gyerekek jönnek vendégségbe, vagy akár vacsira nagyon jó...a kicsikígy szívesen megeszik még a gyümölcsöket is

Gyümölcstál: a pálmafa szára - banánkarikák félbevágva, a pálmafa lombja: kiwi hosszában félbevágva és szeletelve, a pálmafák alatti domb - középen mandarin szeletek, kétoldalt körte, illetve a még banánkarikák szegélyezik a képet, a napocska is mandarin gerezdekből van :)

szendvicskék: kocka alakú, vékony szendvics kenyerekből a legnagyobb pogácsa szaggatóval egyenként kiszúrunk egy-egy korongot, megvajazzuk: vajjal, sajtkrémmel, szendicskrémmel, majd tetszés szerint különböző szalámikat teszünk rá, amit szintén a pogácsa szaggatóval karikákra vágjuk. A kisebb nagyságú pocsácsa szaggatóval lapkasajtokból vágunk karikákat és a szalámi tetejére tesszük. Erre uborka, retek, snidling, kaliforniai paprika csíkok jönnek, az egészet egy-egy fogvájóval rögzítjük, amire egy-egy szelet sajtzászlócskát tűzünk. Végül, ha szeretjük pirosarany pöttyöket teszünk a szendvicsek tetejére.

Töltött kenyér

Ez a recept több féle verzióban kering a neten és közkézen....a sokféléből végül nálam ez alakult ki, a család nagyon szereti, rendkívül finom, harmónikus ízei vannak, akár kenyérként esszük valamihez, akár csak magába egy jó pohár tejjel :)

Hozzávalók:

Tészta: 70 dkg liszt, 1 dl víz, 5 dkg élesztő, 1 ek. cukor, 2,5 dl tej, 1 dl natúr joghurt, 1,5 tk. só 

Kenéshez: 10 kdg olvasztott vaj, 5 ek. olivaolaj

Töltelék: 3-4 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg császárszalonna, 5 dkg házi füstölt kolbász, 10 dkg sertéspárizsi (az a lényeg,hogy a húsfélék mennyisége eléjre a 20 dkg és legyen benne füstölt, ez ad neki egy kellemes finom ízt),  5 dkg reszelt sajt

Tetejére: 1 egész tojás felverve, egy marék magkeverék (lenmag, szezámmag, napraforgómag)

A langyos cukros vízbe belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk egy evőkanyálnyi liszttel, majd felfuttatjuk. 

A lisztet tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, a felfutott élesztőt a vízzel együtt a közepébe öntjük, beletesszük a tejet, natúr joghurtot és alaposan összegyúrjuk. Ha túl lágy még tegyünk hozzá egy kis lisztet, majd duplájára kelesztjük.

Míg kel a tésztánk, elkészítjük a tölteléket. A hozzávalókat nagyon apró kockára vágjuk, a hagymát pici zsíron megdinsztelve tesszük bele, majd beleforgatjuk a tejfölt és a reszelt sajtot. 

A megkelt tésztát 3 gombócra osztjuk, majd egyenként lisztezett deszkán kör alakúra kinyújtjuk. ( kb. 45 cm átmérőjú)

Az első lapot ha kinyújtottuk, legjobb, ha egyből sütőpapírt teszünk alá és itt formázzuk tovább, mert a végén, mikor már készen van a megtöltött kenyér nehét átemelni a tepsibe.....szóval az első lapot ha kinyújtottuk és rátettük a sütőpapírra a felolvaszott vajas-olajos keverékkel megkenjük, minden részét érje a keverék. Erre fektetjük rá a 2. kinyújtott lapot, amire rátesszük a tölteléket, egyenletesen elsimítva, majd jön a 3. lap, amit szintén a vajas kevereékkel kenünk meg. Ezután jön a hajtogatás.

A tésztánk jobb, majd bal szélét a közebe felé hajtjuk, úgy,hogy fedjék egymást. majd felülről, illetve alulról is hajtunk egyet középre...így kapunk egy batyut, amit a hajtással alulra kell a tepsibe tenni....gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, majd az elkészült batyunkat az alatta lévő sütőpapír segítségével átfordítjuk a tepsibe, úgy, hogy a hajtogatás alul legyen....éles késsel csillag alakban bevagdossuk a tetejét, majd egy órát kelesztjük. 

Kelesztés után megkenjük a tetejét a felvert tojással, megszórjuk magokkal és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt pirosra sütjük. A külső része ropogós, belül puha, omlós kenyeret kapunk :)

Sárgaborsó krémleves

Nagy krémleves rajgongó vagyok, sokfélét már kipróbáltam és természetesen megvannak a kedvencet is....ez is közéjük tartozik...ez a receptem már megjelent a Nosalty oldalán is és sokaknak megnyerte a tetszését :)

hozzávalók / 6 adag

A leveshez

  • 0.5 kg felesborsó (sárgaborsó)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 nagy db sárgarépa
  • 2 db zellerlevél
  • 2 tk só
  • 1 tk bors (őrölt)
  • 1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1.5 dl főzőtejszín
  • 3 l víz

A díszítéshez

  • petrezselyem ízlés szerint
  • 10 dkg levesgyöngy
  • elkészítés

    1. A sárgaborsót beáztatjuk, a hagymát apró kockára vágjuk, a répát megpucoljuk.
    2. A sárgaborsót sós (kb 2-3 l) vízben feltesszük főni. Egy kis idő után habosodik, ezt szűrőkanállal leszedjük.Mikor már nem habosodik, belerakjuk az apró kockára vágott hagymát, a sárgarépát , a zellert, borsot, köményt.
    3. Ha minden puhára főtt, botmixerrel átkeverjük (vagy turmixgépbe tesszük), majd visszaöntve a fazékba felöntjük a tejszínnel.
    4. Összeforraljuk, besűrítjük, és ha szükséges sóval, borssal utánfűszerezzük.
    5. Díszítésként petrezselyemmel, levesgyönggyel megszórjuk.

Sárgarépás, zabpelyhes tócsi

...és egy kicsit egészségesebb tócsi recept....ezt a receptet még akkor találtam, mikor egy betegség miatt próbáltam viszonylag egészségesebb kajákat találni...és ráadásul finom is, még ha elsőre bizarnak is tűnik :)

Hozzávalók: 25 dkg zabpehely, 4 db tojás, 4 db nagyméretű sárgarépa, 1 nagy fej vöröshagyma, só, őrölt bors, delikát, 1 gerezd fokhagyma, 1 tk. aprított petrezselyem

A zabpelyhet egy mély tálba téve annyi forróvízzel öntjük le, hogy épp ellepje, majd hagyjuk kb. 15 percet állni. Míg puhul, addig a répát a nagylukú sajtreszelőn lereszeljük, belereszeljük a hagymát (a kis lukon), beletesszük a zhúzott fokhagymát, hozzákeverjük a tojásokat, fűszereket, majd lecsepegtetett zabpelyhet. Forró olajban kis lepénykéket sütünk. Kicsit ragadós sütés közben, óvatosan bánjunk vele. Ha szép pirosra sültek, papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felszívja. 

Nagyanyó kosárkái

Ezek a cukorkával díszített kosárkák annak idején kedvenc sütiejeim egyike volt. A nagyim minden alkalommal sütött nekünk ilyet. Mi gyerekek imádtuk, az apró színes bogyókat rajta, az omlós tésztában rejlő finom krémet. Aztán a nagyi elment és feledésbe merült ez a sütemény, csak mindig az íz és az emlékek jöttek elő. Pár éve véletlenül találtam meg anyukám receptkönyvében, a nagyitól kapta anno, csak elfelejtődött. Mikor megtaláltam melegség járta át a szívem, lemásoltam és a következő karácsonyra megleptem vele a családot és a nagycsaládi ebédre is vittem....mindenki meghatódott...aztán mikor egyszer a közösségi oldalon is megosztottam a receptejim között, az unokatesóknak is egyből szemet szúrt a nagyi sütije :))

Tészta: 50 dkg liszt, 25 dkg ráma, 10 dkg darált dió, 15 dkg porcukor, 2 ek. rum, 2 ek. citromlé, 1 dkg keserű kakaópor, 1/2 cs. sütőpor, 1 csomag vanília, 1 tojás, 1 dl tej

A lisztbe elkeverjük a porcukrot, vaníliát, majd beletesszük a vajat és a liszttel elmorzsoljuk, amíg grízszerű lesz, majd a többi hozzávalóval együtt lágy tésztát gyúrunk. Kivajazott, lisztezett formában kisütjük és teljesen kihűtjük.

Krém: 4 db tojás, 20 dkg cukor, 25 dkg ráma, 1 cs. vanília

A tojásokat a cukorral gőz felett jó keményre, sűrűre főzzük, míg az oldalára kristályosodik. A rámát a vaníliával habosra keverjük és a teljesen kihűlt tojásos krémmel habosra, egyneműre keverjük. Ezzel töltjük a kihűlt kosárkákat.

Egy tábla tortabevonót 2 ek. olajjal gőz felett felolvasztunk és minden egyes kosárka tetejét bevonunk vele, egy-egy szem franciadrazsét nyomunk minden egyes kosárka tetejére, majd hagyjuk megdermedni. Hűvös helyen tároljuk!

A kosárkáinkat tölthetjük mogyoró krémmel vagy gesztenyés krémmel is.

Mazsolás rizsfelfújt (Rizskoch)

Ugyan csak egy másik weboldalon megjelent saját receptem, amit nagyon sokan szeretnek. 

Sokáig kísérleteztem vele, mire meglett az IGAZI :)

A rizsfelfújthoz

  • 25 dkg rizs
  • 0.75 l tej
  • 4 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 1 citromból nyert citromhéj (reszelve)
  • 4 db tojás
  • 1 csipet só
  • 5 dkg mazsola
  • 1 csomag vaníliás cukor

A tepsi kikenéséhez

  • 1 ek. vaj

    elkészítés

    1. A rizst jól átmossuk, majd lábasba tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, feltesszük főni, beledobjuk a vajat, sót. Ha a vizet felszívta, a tejet hozzáöntjük, és -gyakori kevergetés mellett - puhára főzzük.
    2. A tojások sárgáját a cukrokkal kikeverjük, beletesszük a reszelt citromhéjat, a megfőtt-kihűlt rizst, és a tojások felvert habját, valamint a beáztatott mazsolát.
    3. Kivajazott, magas falú kb 20 x 30-as tepsibe öntjük a masszát.
    4. Előmelegített sütőben 180 fokon, kb. 30 perc alatt halványbarnára sütjük.



Rácbab főzelék

Ez a receptem már szintén megjelent más főzős oldalon, és a visszajelzések alapján sokan szeretik, így megosztom veletek is.

Ez igazából egy zöldbab főzelék, ezt a verziót még mikor a lányom kicsi volt, akkor találtam ki, mert a családom nem nagyon kultiválta a zöldbabot...így kreáltam egyet :)...a rácbab és a főzeléket ötvöztem, így született ez a kaja...azóta csak így csinálom. Nálunk a zöldbabot nem sok féle képpen eszik meg...az egyik ez a verzió :)

hozzávalók / 4 adag

A főzelékhez

  • 0.5 kg zöldbab (sárga hüvelyű)
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 közepes db burgonya
  • 2 kk só
  • 1 kk őrölt bors
  • 1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
  • 2 db babérlevél
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 3 ek disznózsír (vagy olaj)
  • 4 ek tejföl

A rántáshoz

  • 3 ek napraforgó olaj
  • 2 evőkanál finomliszt
  • elkészítés

    1. A zöldbabot kb. 2 cm-es darabokra, a krumplit kis kockára, a hagymát apróra vágjuk.
    2. Kevés zsiradékon megdinszteljük a hagymát, megszórjuk pici sóval, ráöntünk kb. 0,5 dl vizet és ismét zsírjára sütjük.
    3. Megszórjuk pirospaprikával, őrölt borssal, köménnyel, majd felöntjük vízzel, ebbe a lébe tesszük bele a felaprított zöldbabot, krumplit, babért és sót. Annyi víz legyen rajta, hogy ellepje a zöldségeket.
    4. Ha a zöldségek megpuhultak, világos rántást készítünk és besűrítjük vele az ételt.
    5. Ha szükséges utánfűszerezzük, majd belekeverünk 3-4 evőkanálnyi tejfölt. Ezután már csak 5 percig főzzük.

Csoki pillangók

tortadísznek

Ezek a pillangók egy eper-krémjoghurt tortához készültek. Mikor először láttam őket a neten, egyből beleszerettem. Több oldalt és videót megnéztem, mire kialakultak az én pillangóim...igaz nem tökéletesek, de a végére egészen belejöttem :)

Hozzávalók:

10 dkg csokoládé (nálam tejcsoki)
1 db tojásfehérje
23 dkg porcukor
1 tk citromlé
ételfesték  

A pillangóhoz a tojásfehérjét a citromlével és a porcukorral simára kevertem. Annyi részre osztom, ahány színű pillangót szeretnék. A csokoládét vízgőz fölött felolvasztom, ha kezd szilárdulni kicsit visszatesszük.  Zacsiba tesszük és nagyon vékony nyílást vágunk rajta....bár én azóta beszereztem egy szilikon dekortollat...nagyon szuper kis eszköz és vékonyan lehet vele rajzolni :))

Sütőpapír hátuljára előre ceruzával megrajzoljuk a pillangó szárnyakat, majd a körvonalakat csokival körberajzoljuk a másik oldalon, ha megdermedt a színezett tojásfehérje krémmel kitöltjük a szárnyakat....dekor cukorkával, olvasztott csokival tovább díszíthetjük. 

Egy éjszakát hagyjuk hűvős helyen dermedni, majd óvatosan leválasztjuk a sütőpapírról és díszíthetünk vele. Óvatosan bántjuk velük, mert törékenyek.  

Manka anyáknapi brownie-ja

Ezt a receptet pár évvel ezelőtt Anyák napjára készítettem el az anyukámnak, nagyimnak és az anyósomnak.

A tészta alapja egy brownie szerűs csokis-diós piskóta, a krém túró-tejszín változat, ami ki van rakva kiwivel és orgonával, ami egyébként ehető virág. A sütemény teteje átlátszó tortazselével van bevonva, hogy az orgona virágok ne mozduljanak el és a szép virágok úgy látszódjanakm mintha üveglap borítaná őket.

tészta: 6 db tojás, 25 dkg darált dió, 20 dkg cukor, 15 dkg ráma, 2 tábla Tibi étcsoki (v. bármilyen más minőségi étcsoki)

A tojásokat szétválasztjuk. A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig kikeverjük, hozzáadjuk az olvasztott vajat, 1,5 tábla olvasztott csokit, diót és végül a keményre felvert tojáshabot és óvatosan összeforgatjuk. 

A masszát olajjal megkent sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük és kb. 20 perc alatt készre sütjük. Ne szárítsuk túl. 

az eredeti receptben a maradék csoki fel van olvasztva és leöntve vele a süti teteje....majd ha megszilárdult kis kockákra vágva tálaljuk.

....nálam a továbbfejlesztett változat:

Krém: 0,5 dkg túró, 1 cs vanília cukor, citrom reszelt héja, 1 ek. citromlé, 3 ek. cukor, 3 dl felvert tejszínhab

A túrót a cukrokkal, citrom levével és héjával kikeverjük, majd óvatosan hozzáadjuk a keményre felvert tejszínhabot. Ezzel a krémmel vonjuk be a tésztát...(a csokival való bevonást ebben az esetben elhagyjuk)...a túrót vékonyra szeletelt kiwivel és megmosott orgonavirággal rakjuk ki. 

Egy csomag átlátszó tortazselét az előírásoknak megfelelően elkészítjük, majd ha már langyos, egyenletesen beborítjuk vele a sütit. Hűvős helyen dermesztjük.

Én még feldobtam a szeleteket megmosott, csokiba mártott eprekkel :)

Hamburger zsemle

....évekig keresgéltem a tökéletes zsemle receptet, végül Limara oldalán találtam rá az igazira :)...nagy kedvenc a családban, eddig mindenkit sikerült levenni a lábáról a házi hamburgeremmel ...a gyerekek meg egyenesen imádták :))

Hozzávalók: 2 dl langyos tej, 2 ek. cukor, 1,5 tk. só, 4 dl olaj, 1 tojás, 10 dkg joghurt, 60 dkg liszt, 3 dkg élesztő

A langyos cukrozott tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk a tetejét egy evőkanálnyi liszttel, majd felfuttatjuk. Ha kezd kimászni a tálból, robotgép üstjébe öntük, hozzáadjuk a joghurtot, a tojás, sót, majd fokozatosan a lisztet és rugalmas, nem túl lágy tésztát késztünk. Lisztezett tálba tesszük és hagyjuk duplájára megkelni.

Amikor megkelt a tésztánk, 9 egyforma adagra vágjuk,majd gombócot formálva a tenyerünkbe téve egy-egy gombócot, körbe egy-egy csipetnyi tésztát aláhajtunk a tenyerünkben lévő kupac alá...körbe-körbe formálva (a neten sok videó van hogy is néz ez ki). Sütőpapírral bélelt gáztepsibe rakjuk a zsemléinket és kb. még fél órát kelesztjük. Minden egyes zsemlét megkenünk felvert tojással, majd tetszés szerint magokkal megszórjuk.

Előmelegített sütőben 160 fokon pirosra sütjük.

Kolbászos pogácsa

....ennek a receptnek az eredetijét a neten találtam, jó pár évvel ezelőtt...azóta már lehet kicsit módosult a konyhámban :P...nálunk nagyon bevált és a család, barátok is szeretik

Hozzávalók: 1 dl tej, 1 dl natúr joghurt 1 ek. cukor, 5 dkg élesztő, 1 kg liszt, 18 dkg zsír, 18 dkg vaj, 3 tk. só, 2 db tojás, 450 gr. tejföl, 20 dkg puha kolbász

A cukrozott langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd 1 evőkanálnyi liszttel megszórjuk a tetejét és kicsit hagyjuk, míg felfut. 

Egy nagy tálba beleszitáljuk a lisztet, belekeverjük a sót, majd kisebb darabokban beletesszük a zsírt és a vajat, majd elmorzsoljuk, míg grízszerű lesz. Mélyedést vájunk a közepébe, beleütjük a tojásokat, beletesszük a natúr jogjurtot, a tejes élesztőt, tejfölt, majd jól eldolgozzuk. Ruganyos, közepesen kemény tésztát kell kapjunk. Ha túl lágy lisztet tehetünk bele, ha kemény tejjel lágyíthatjuk. Lefedve langyos helyen duplájára kelesztjük.

A kolbász elmorzsoljuk. A megkelt tésztát kicsiny kinyújtjuk - nem kell teljesen -  majd a tészta tetetjébe belenyomkodjuk a kolbászt, és a négy oldalát felhajtuk középre, letakarjuk, 15 perc pihi, majd a hajtogatást még kétszer megismételjük. Végül ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, becsíkozzuk a tetejét, kiszaggatjuk. A tetejét a pogiknak tojással megkenjük, sajttal, magokkal megszórjuk. 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük. Finom, puha pogácsák lesznek.

Banános sütikék

sütés nélkül

Ezeket a banános golyókat a gyerekekkel is elkészíthetjük. Meglepően jó ízű, évekig készítettük Karácsonyonként a nagylányommal :)

Hozzávalók: 1 csomag piskóta tallér, 3-4 db banán, 1 tábla tortabevonó, 2 ek. olaj, fogvájó

A banánt kb. fél centis karikára vágjuk, majd karikánként 1-1 piskóta tallér közé rakjuk, amit fogvájóval rögzítünk egymáshoz. 

A tortabevonót gőz felett felolvasztjuk, 2 ek. olajat belekeverünk és ebbe mártogatunk minden egyes golyóbist, hogy teljesen befedje a csoki. Sütőpapírral bélelt tálcára tesszük őket, majd hűvős helyre rakjuk, hogy a csoki rádermedjen a sütinkre. Egy éjszakát állni hagyjuk, másnapra finom, omlós sütikéink lesznek. 

Amíg folyékony a csoki rajta, akár díszíthetjük is, apró cukorkákkal, kókuszreszelékkel, darált dióval

Omlós kuglóf

....másik nagy kedvenc....hétvégente reggelire, vagy akár desszertnek...gyorsan elkészíthető és garantáltan gyorsan el is fogy :)..pár napig puha, omlós marad...ha van ideje állni :)) 

Hozzávalók: (nagy formához)

5 db tojás, 25 dkg porcukor, 25 dkg liszt, 3/4 cs sütőpor, 1,25 dl tej, 1,25 dl olaj, 1,5 ek. kakaópor, 1 tk. reszelt citromhéj, ízlés szerint mazsola vagy aszalt vörösáfonya

Bevonáshoz: 10 dkg tortabevonó vagy minőségi csokoládé, 2 ek. olaj

A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, beleöntjük az olajat, tejet, majd jól összekeverjük. Beleszórjuk a sütőporos, citromhéjas, mazsolás lisztet, majd a csipet sóval keményre felvert tojások habját is óvatosan beleforgatjuk. 

Egy kuglófformát alapsan kivajazunk, lisztezünk, majd a masszánk 3/4 részét beleöntjük a formába. A maradék masszába felekeverjük a kakóport, jól elkeverjük, majd a fehér massza tetejére csúrgatjuk a formába, villával kicsit elkeverjük. 

180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a belseje, ha szükséges, tovább sütjük. Ha gyorsan sülne, alufóliával letakarhatjuk a tetejét, hogy ne égjen meg.

Tortabevonót felolvasztunk gőz felett, 2 ek. olajat belekeverünk (ettől fényes lesz a csokimázunk), majd vagy bevonjuk vele a teljesen kihűlt kuglófunk tetejét, vagy csak bőségesen meglocsolgatjuk, lecsurhatjuk vele. 

Húsvéti sonkatál

Idén hamar jön a Nyúl, már március végén készülnünk kell a Húsvétra. Nálunk sonkatál nélkül be sem néz az ablakon :))...kicsi korom óta ez tradicionális kaja nálunk...az ünnep közeledtével alig vártuk a tesóimmal, hogy Húsvét Vasárnap reggel legyen, Anyukám mindig ezzel örvendeztette meg a családot...és a mai napig elkészíti. Mióta önálló életet kezdtem, az én kis családom is kap ilyet, sőt a nagylányom is tovább vitte a hagyományt és már Ő is készíti maguknak otthon.

Hozzávalók: 1-2 kg füstölt sonka (lehet csülök, lapocka, kötözött sonka, comb....kinek-kinek ízlés és pénztárcája szerint), 10 db főtt tojás, 1 nagy szál füstölt kolbász, 1 db kígyóuborka, 3 db paradicsom, 1 db tv. paprika, 1 csomó retek, petrezselyem, 

a csülök, sonka főzéséhez : 3 gerezd fokhagyma, 1 tk. egész bors, csipet egész kömény, 3-4 babérlevél

A csülköt, füstölt sonkát kuktában vajpuhára főzöm a fokhagymával, egész borssal-köménnyel, babérral. Ha megfőtt a főzővízből kiemeljük.  A tojásokat, füstölt kolbászt megfőzöm (akár a visszamaradt sonka főzőlevében), majd karikára vágom. A megfőtt, kihűlt csülköt feldarabolom, a zöldségeket karikára vágom.

Egy hosszúkás, ovális tál közepére halmozom a csülköt, köré a karikára vágott, megfőzött kolbászkarikákat, majd e köré a főtt, karikára vágott tojást, ezt díszítjük a karikára vágott zöldségekkel; uborka, paradicsom, retek, paprika....a tetejére pár karika hegyes erőspaprikát is karikázhatunk, petrezselyemmel díszítjük.

Spanyol briós


...briós....évekig próbálkoztam olyan igazi, puha, szééépp nagy brióst készíteni...még a lányom iskolába járt, mikor rátaláltam erre a receptre...igyekeztem nem mű kajákat a gyereknek a suliba csomagolni, vagy hétvégén egy kis meleg kakakóval friss péksütit rakni az asztalra.....a mai napi szívesebben készítek saját gyártású pékárukat...persze azért némelyik időigényes, de megéri a fáradozást és egy idő után a rutinból adódóan gyorsan elkészülnek. 

Hozzávalók: 50 dkg liszt, csipet só, 1 egész tojás, 3 ek. olaj, 2,3 dl tej, 5 dkg+1 ek. cukor, 3 dkg élesztő, 1 kk. reszelt citromhéj, 3 ek.natúr joghurt, 1 tojás sárgája

töltelék: 10 kg vaj, fahéjas porcukor vagy kakakós porcukor

A tejet 1 ek. cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk a friss élesztőt, megszórjuk egy evőkanálnyi liszttel és felfuttatjuk, majd belekeverjük a joghurtot, hozzáadjuk az olajat, tojásokat, a lisztbe belekeverjük a cukrot, citromhéjat és fokozatosan a folyékony masszához keverjük. Lágy, nyújtható, holyagos tésztát készítünk, majd duplájára kelesztjük. 10 részre osztjuk, majd újabb 15 perc kelesztés. A cipókat egyenkét oválisra nyújtjuk.

A puha vajat a kakakós porcukorral összekeverjük, és minden egyes ovális lapot bőven megkenünk vele. A megkent lapokat egyenként feltekerjük, mint egy beiglit, így hosszú rudakat kapunk. Kicsit meghuzogatjuk,hogy hosszabbak legyenek a rudak, csiga alakra feltekerjük. Sütőpapíros tepsibe tesszük, egymástól távolabb, mert sütés közben jócskán megnőnek. 30-40 percig kelesztjük, majd cukros tejjel megkenve 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük. 

Almás-diós muffin

Ez a muffin recept több, mint tizenéve használatos a konyhámban. Ha gyors, finom muffint akarok készíteni elsőként ez jut eszembe. A család és barátok, kollégák nagyon szeretik. Az eredeti receptet én már jócskán átírtam saját ízlésünk szerint :)

Hozzávalók: 1 + 3/4 bögre liszt, 1 tk. szódabikarbóna, 1/4 tk. só, 1 tk. őrölt fahéj, 1 tk. mézeskalács fűszerkeverék, 3/4 bögre cukor, 2 db egész tojás, 1/2 bögre olaj, 1 tk. vanília aroma, 1/2 bögre darált dió, 1 kk. citromhéj, 1 + 1/2 bögre reszelt alma

Az összes hozzávalót összekeverjük, viszonlag sűrű masszát kapunk, ha nagyon keménynek gondoljuk tejjel még hígíthatjuk. A muffinformákat kb. 3/4 részig megtöltjük a masszával és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.

Ha még van kedvünk díszíteni, különböző cukormázakkal, cukorkákkal, esetleg egész diót nyomhatjuk a tetejébe,leönthetjük csokimázzal, vagy esetleg a tésztájába is keverhetünk kakaóport...

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el