2016. szeptember

Ide írhatsz...

Fondant

torták bevonására, marcipán-fondant figurák elkészítéséhez

Torták készítésével régóta foglalatoskodom, de évekig nem mertem nekifogni a bevont tortáknak. Az első bevont torámhoz kb. 10 évvel ezeleőtt a hamis marcipánt még cukrászkellékesnél vettem. Egyetlen egyszer....aztán soha többet, mert kikéserleteztem, hogy ilyet én is tudok készíteni :) Azóta természetesen alkalomról-alkalomra jobb lett és ügyesebben bántam vele, ma már gyerekjátéknak tűnik és pikk-pakk készen van :)

Hozzávalók:

6 ek. jéghideg víz, 8 gr. zselatinpor, 2 púpozott ek. vaj, 2 ek. méz, 1 kg porcukor, 2 ek. fehér mandulaaroma

színezéshez: a legjobban a por vagy zselés ételfestékkel lehet színezni, vagy festeni a kész tortáta

Elkészítése:

A zselatinport egy kis lábasba téve belekanalazzuk a jéghideg vizet, majd simára keverjük, hozzáadjuk a mézet a vajat, majd bekapcsoljuk alatta a tűzhelyet. Összemelegítjük a keveréket, de nem forraljuk, majd lehúzva a tűzről hozzákeverjük a mandulaaromát.

A porcukor felét egy mély tálba szintáljuk, hozzáönjük  a langyosra hűlt vajas keveréket, majd jól összekeverjük. A maradék porcukrot fokozatosan adagoljuk hozzá. Egy idő után már kanállal nem lehet keverni, hanem gyúrni kell, mint egy tészát. A homogénra gyúrt masszát fél órára fopackba csomagolva, szobahőmérsékleten pihentetjük. Ez az adag egy nagyobb tortára és a tortához szükséges fondant díszek, virágok, figurák készítéséhez elegendő. Egy tortára kb. a 3/4-nyi fondanttal bevonható és még a formálásnál, a körbevágásnál marad massza.

Én mindig két folpack között nyújtom késnyi vastagsárúra. A maradék hetegik bezacskózva a hűtőben eláll. Remekül lehet színeszni, festeni. A legjobban bevált a por, illetve zselé ételfesték.

Körte-joghurtos bevont torta


Ezt a tortát a keresztfiam szülinapjára készítettem agusztusban, egy söröskupakot formáz a torta :)

Piskóta tészta: 8 db tojás, 16 dkg cukor, 20 dkg finomliszt, csipet só, reszelt citromhéj, 

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját egy kis tálba külön félretesszük, a fehérjét a robotgép üstjébe, majd egy csipet sóval elkezdjük felverni. Ha kezd habosodni, fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, majd kemény masszává verjük. Ha az ujjunkkal belecspünk a habnak csúcsosnak kell maradni :)

A lisztet elkeverjük a citromhéjjal. A tojások sárgáját felverjük a kis tálban. A robotgép üstjét kivesszük a gépből és fakanálra váltunk!...ez fontos, hogy ne törjük össze a felvert habot!....a fakanállal óvatosan beleforhatjuk az elkevert tojássárgákat, majd fokozatosan belekeverjük a lisztet.

A sütőt 180 fokra előmelegtjük, fontos!....a piskótát soha ne süssük légkeveréssel....kiszárítja a süteményünket. Sőt én semmilyen süteményt nem sütök légkeveréssel, teljesen más állaga lesz.

Én kapcsos tortaformát használok. Az alját kibélelelm egy kör alakúra kivágott sütőpapír darabbal, az oldalát soha nem kenem be semmivel, mert a liszt visszahúzza a piskótatát, nem engedi felkúszi a forma oldalán.

Hozzávalók a krémhez: 0,5 liter minőségi, sűrű körte joghurt, 6 ek. cukor, 30 dkg körtebefőtt, 4 dl Hulala habtejszín, 1 tk. zselatin, 1 cs. habfixáló, 1 cs. vaníliás cukor

A joghurtot a Jogobellát veszem, az kellő sűrűségű, állagű és még gyümölcsöt is tartalmaz. Tejszínből ehhez a krémehez kizárólag a Hulala cukrozott habtejszínt használom, mert kiválló állagú, kemény tejszínt lehet belőle készíteni, ehhez még a zselatint sem szoktam használni.

A krémhez a joghurtot egy közepes tálba teszem és belekeverem a cukrokat, majd a nagyon apró darabokra vágott gyümölcsöt. A tejszínhabot nagyon kemény habbá verem a habfixálóval, majd a gyümölcsjoghurtba fogatom, óvatosan, hogy a habot ne törjem össze. Aki szeretne még keményebb krémet, vagy nem biztos benne, hogy megtart a krém 1 tk. zselatint feloldva a joghurthoz keverhet...én szinte sosem használom és még a fondandos bevonást is elbírja és nem esik össze. 

A tortához a fent leírt fondantot készítettem el, az alapra szánt fondantba zöld ételfestéket raktam és egyneműre gyúrtam. A maradék fondanból maradt fehéren, ebből lett a felirat, a csillaghoz és a fonalhoz piros ételfestéket használtam. A számot tartalmazó csillagot gép ételfestékkel festettem be, egy ecset segítségével. 

Hortobágyi húsos palacsinta

Ez az étel a maradék sülthús megmentésére szolgál :) Legalábbis nálam akkor készül.

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el