Bagett

2020.03.15

Régóta szemezgetek a bagettel, már szerettem volna kipróbálni régóta, most jött el az ideje. Sok oldalt végigböngésztem, mire elkészült a végső és jó formátumú. Bújtam a netet receptekért, formázási módért. Az első próbálkozás egész jó lett ízre, de még nem jöttem rá a formázási technikára, de a végén abba is belejöttem :) A végeredmény kívül ropogós, belül puha, omlós, napokig friss bagett. 

Hozzávalók:

2 dl langyos víz, 1 ek. cukor, 2,5 dkg élesztő, 1 marék liszt, 0,5 dl tej, 2 ek. olaj, 40 dkg kenyérliszt (lehet finomliszt is, akkor tegyünk bele 0.5 kk. aszkorbinsavat), 2 csapott tk. só, 2 ek. burgonyapehely

Elkészítés:

A langos vízben feloldjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, a tetejét megszórjuk egy marék liszttel és hagyjuk egy jó negyed órát pihenni, hogy az élesztő beinduljon. Ha habosodik és szép hólyagos lesz, akkor a robotgép kelesztőtáljába öntjük, hozzá adjuk a tejet, olajat.

A lisztet átszitáljuk egy tálba, beleforgatjuk a sót, burgonyapelyhet (szükség esetén az aszkorbinsavat) összeforgatjuk, majd apránként a folyékony hozzávalókhoz adagoljuk. Rugalmas tésztát kell, hogy kapjunk. Lisztezett tálba tesszük és letakarva duplájára kelesztjük. 


A megkelt tésztát 3 cipóra osztjuk, amit egyenként kör alakúra, kg. 7 mm vastagságúra nyúltunk. A kör felső részén kétoldalt egy-egy fület hajtnuk befelé, majd szorosan magunk felé elkezdjük feltekerni, mint egy beiglit. Az éleket összenyomkodjuk, hosszúkás bagettet formálunk. Igy járunk el mind a három cipóval. Egymás mellé tepsire tesszük, sütőpapírral kicsit elválasztjuk őket, hogy ne érjenek össze. A tetejüket pengével vagy éles késsel bevágjuk. Fél órát kelesztjük, majd felvert tojással megkenjük és 180 fokos sütőbe toljuk. A sütő aljába kis vaslábasban vizet rakunk, a sütőteret és a bagetteket is bespriccelhetjük kis vízzel. kb. 40 perc alatt pirosra sütjük. Rácson hűtjük, majd konyharuhába csavarva tároljuk. 

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el