2016. február
Zelleres krumplileves


Zelleres krumplileves
...ez a receptem már másik receptes oldalon is megjelent...nálunk kezdő háziasszony korom óta így készül a krumplileves :)
hozzávalók
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 5 közepes db burgonya
- 3 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 2 db zellerlevél
- 1 tk só
- 1 tk bors (őrölt)
- 1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
- 2 teáskanál fűszerpaprika
- 1 teáskanál ételízesítő
- 10 dkg csuszatészta (lebbencstészta)
- 2 ek disznózsír
- 0.5 csokor petrezselyem
elkészítés
- A zöldségeket megpucoljuk, a hagymát, a krumplit apró kockára, a répákat karikára vágjuk.
- A zsírt megolvasztjuk és megdinszteljük a hagymát, majd megszórjuk kis sóval, és felöntjük kb. 1 dl vízzel.
- Ha visszasült zsírjára, (így a hagyma teljesen szétfő a levesben) hozzátesszük a krumplit, a répákat, bőven megszórjuk apróra vágott zellerzöddel.
- 5-10 percig sűrűn kevergetve kicsit megpirítjuk a zöldségeket, majd beletesszük a pirospaprikát, köményt, borsot, delikátot és felöntjük kb. 3 liter vízzel.
- Amikor már majdnem minden megpuhult, egy serpenyőben olajat hevítve megpirítjuk az összetört lebbenctésztát. Ha hólyagosodni kezd és szép aranybarna, a zsíradákkal együtt a lobogó levesbe tesszük.
- Ha a tészta is megfőtt, a levesbe szórunk apróra vágott zellerzöldet és petrezselymet, és még 1-2 percig főzzük.
- ...ha még dúsítani szeretnénk a levesünket, karikára vágott füstölt kolbászt serpenyőben átpirítjuk és az utólsó 10 percben a leveshez adjuk
Csokitorta

Évek óta keresek olyan csokikrémet, amire én emlékeztem a gyerekkoromból. Ezt pár éve nagy örömömre megtaláltam egy oldalon, egy "kezdő szakács munkássága" alatt. Azóta csakis így készül nálam a csokitorta. Azóta már több rokonnak, ismerősnek ajándékba készítettem ilyet. Még egyszer sem küldték vissza, hogy megmaradt :)
A tésztához
- 9 db tojás
- 18 dkg cukor
- 17 dkg finomliszt
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
- 1 késhegynyi sütőpor
- 1 ek vaj (a forma kikenéséhez)
- 1 evőkanál finomliszt (a forma kikenéséhez)
- A krémhez
- 25 dkg teavaj
- 25 dkg porcukor
- 5 dkg finomliszt
- 1 db tojás
- 1.5 dl tej
- 10 dkg étcsokoládé
elkészítés
Elkészítjük a piskótát:
- A tojások sárgáját a cukorral habosra (fehérre) keverjük, míg a tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük.
- A cukros tojássárgájához felváltva adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet és a tojások felvert habját, majd óvatosan belekeverjük a kakaóport.
- Az összekevert masszát kapcsos tortaformába öntjük, úgy, hogy a forma aljára egy karikányi sütőpapírt teszünk, előmelegített sütőben kb. 40-50 perc alatt megsütjük.
Krém elkészítése:
- A teavajat habosra keverjük a porcukorral.
- Közben gőz felett a lisztet, tejet, egész tojást sűrű krémmé főzzük. Ha kész, lehúzva a tűzről 1 tábla étcsokit beleteszünk, és jól elkeverjük.
- Ha teljesen kihűlt (ez nagyon fontos, mert különben összeesik a krém), habosra keverjük a cukros vajjal, és legalább 1 órára hűtőbe tesszük, így könnyebb formázni a krémet.
Összeállítás
- Ha a krém megszilárdult, a 3 részre vágott tortakarikákat megtöltjük, kívül is bekenjük a krémmel, majd ugyanezzel a krémmel díszítjük.
- sütési hőfok: 180°C
- sütési mód: alul-felül sütés
- tepsi mérete: 26 cm
- több féle változatot megtaláltok az alábbi linken:
- - torták -
Rakott kelbimbó

..a családban menő kajának számítanak a rakott ételek :),,,a kelbimbót sokan nem szeretik, pedig megfőzve nagyon finom. Pesze az sem utolsó szempont, hogy tartalamaz "A", "B1", "B2", vitaminokat, valamint jelentős "C" vitamin tartalma is van, amit fagysztás én főzés után is nagyrészben (50mg/100gr.) megőriz. Tartalmaz rostot és vasat is, ami fontos az emésztéshez, valamint a vérképzéshez-
Hozzávalók:
1 kg kelbimbó, 0,5 kg darálthús, 1 börge rizs, 1 fej vöröshagyma, só, bors, pirospaprika, őrölt kömény, 2 ek. zsír, 1 ek. vaj, 1 nagy doboz tejföl, 10 dkg reszelt trapista sajt.
A kelbibókat megpucoljuk, úgy, hogy minden egyes kis gumó alján a kemény részt levágjuk, ha sérült a felső levél, azt is leszedhetjük.
Fazékban vizet forralunk, delikátot, sót teszünk bele, a forrásban lévő vízbe bedobjuk a kelbimbókat. A vízbe szórunk 1 tk. szódabónát, így megtartja a harsány, zöld színét, 1 kk. őrült köményt, majd megfőzzük. Ne fózzük szét, mert szétmálik...majd ha megfőtt leszűrjük.
A hagymát apró kockára vágva 1-2 ek. zsíron megdinszteljük, megszórjuk 1 kk. sóval, kb. 1 dl vizet alá öntve pároljuk, majd zsírjára visszasütjük. Ekkor rádobjuk a darálthúst, amit fehéredésik pirítunk, majd fűszerezzük. Sóval, borssal, 1 kk. őrólt köménnyel, pirospaprikát szórunk rá, és felöntjük vizzel, de csak épp annyival, ami ellepi, addig főzzük, míg zsírjára visszasül.
Egy külön kis lábasba vajat olvasztunk, majd beleöntjük a bögrényi rizst, fehéredésig átpirítjuk rajta, majd a bögrénkkel 2 adagnyi vizet öntünk rá, lefedjük. Fedő alatt addig főzzük, többször rázogatva,nem keverve! a rizst, míg már nagon kevés viz van alatta. Ekkor lezárjuk alatt a tűzet és fedő alatt a gőzben tovább hagyjuk állni, időnként átkeverjük, hogy ne tapadjon össze.
A kész rizsünket a darálthúsos pörkölthez keverjük. Egy mély magasfalú epsit kivajazunk, az alját kibéleljük a félbevágott kelbimbókkal, ráöntjük a darláthúsos-rizses keveréket, majd a maradék kelbibót félbevágva bevonjuk vele a tetejét. A tejfölt simára keverjük, a tepsibe öntjük a kelbimbók tetejére, bőven megszórjuk reszelt sajttal, majd sütőbe tolva 180 fokon addig sütjük, míg a sajt aranybarnára nem sül.
Sajtgolyó

...naaa ez az a recept, amire azt mondanánk, hogy kezdő háziasszonyok is hozzáfoghatnak, mert pofon egyszerű.....de...ennek is vannak hátulütői...tagadhatatlan, hogy ez az a "rántott sajt" ami tuti nem folyik ki, és olvad ezerfelé a serpenyőben...ha betartunk egy-két apró trükköt, akkor tuti sikerünk lesz :)
Hozzávalók:
40 dkg reszelt trapista sajt, 2-4 tojás, só, bors, 0,5 kk. szerecsendió, zsemlemorzsa
A reszelt trapista satjba annyi tojás ütünk, hogy összefogja a sajtot, sózzuk, borsozzuk, pici szerecsendiót teszünk bele, és alapossan összekeverjük.
Az olajat felforróstjuk. A masszából vizes kézzel pinpong labda nagyságú golyókat formálunk, zsemlemorzsába forgatjuk, majd egy negyed órát hagyjuk szikkadni. Ezután a golyóbisokat a forró olajba dobjuk, mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
- ne tegyünk bele sok szerecsendiót, mert kesernyés lesz
- fűszerezés közben kóstoljuk, legyen elég sós a massza, mert nem lesz íze, de túlzásba se vigyük a sózást
- a masszába ne tegyünk morzsát, kiszárad tőle sütés után
- csak teljesen forró olajba dobjuk, mert megszívja magát és csurogni fog belőle az olaj
- és ami a legfontosabb...ne süttük túl sokáig, nem kell sötétbarnára sütni, ha túl van sütve, nem olvadós sajt lesz a golyó közepén, hanem szivacsos lesz
- a forró olajból én papírtöllőre szedek minden olajban sült ételt, hogy ne tocsogjon az olajban
Krumplipürével, rizi-bizivel, zöldséges pirított rizzsel tálaljuk
Házi krémes

...évekig nem próbálkoztam krémes készítéssel, azt gondoltam, hogy lehetetlen otthoni körülmények között igazi krémes gyártani :)...gondoltam én naívan...aztán valahol a neten rátaláltam a krém receptjére, a tésztát meg egyszerűen megoldottam...így a kettőt összerakva nagyon kis frankó házikrémes kerekedett belőle :)
sok sütemény kezdődik így "hozáávalók 4 db tojássárga"....naa most az ember lánya vagy kidobja vagy szorgalmasan gyűjtögeti dobozolva a mélyhűtőben....én a gyűjtőgetős típus vagyok...alkoholos filccel ráírom a dobozra mennyi van benne, ha összegyűlik a kellő mennyiség, jöhet a krémes :D
Hozzávalók:
1 csomag levelestészta
A krémehez: 4 csomag vaníliás pudingport (főzős), 2 csomag vanília cukor, 30 dkg cukor, 1 liter víz (nem tévedés), 9 db tojásfehérje
A szobahőmérsékleten kiolvasztott levelestésztát kettő darab egyforma nagyságú téglalapra, (kb. 35x25 cm) nyújtjuk, majd 2x10 vagy 2x15 db egyforma négyzetre, téglalapra vágjuk és sütőpapírral kibélelt gáztepsin 2-3 részletben pirosra sütjük. Ne süssük túl, mert száraz lesz!
A krémet közben elkészítjük. A tojásfehérjéket a 20 dkg-nyi cukorral kemény habbá verjük. A pudingporokat összekeverjük a vanília cukorral, és 10 dkg cukorral, majd apránként hozzáadjuk a vízet. Lassú tűzön sűrűre főzzük, majd óvatosan beleforgatjuk a felvert tojáshabot és még kb. 3-5 percig együtt főzzük.
Egy magasfalú tepsi alját kirakjuk az előre kisütött levelestészta lapocskák felével, majd a forró krémet ráöntjük. A maradék lappal befedjük a krémet, belenyomkodjuk és porcukorral meghintjük. 1-2 órát hideg helyre tesszük, majd vizes kézzel kockára vágjuk és így tálaljuk.
A cukor helyett édesítőszerrel is elkészíthető, viszont ott figyelni kell az arányokat, mert az édesítőszer vagy cukorhelyettesítő édesebb lehet....én már kipróbáltam,észre sem lehet venni a különbséget :)
Vajdasági sós

Ilyet legutóbb tegnap (2016.02.28) csináltam :)....gyors, egyszerű vendéglátó falat, sörkorcsolya vagy akár egy tartalmas leves mellé is kiválló. Ha van ideje napokig eláll :D
Hozzávalók:
tésztához: 80 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 0,5 liter tej, 1 ek cukor, a tésztába 1 ek só, 1 dl olaj, 1 db tojás
töltelék: 20 dkg vaj, 1-2 ek. só.....és ami még jöhet....fokhagymás szalámi apróra vágva, vagy füstültkolbász apróra, vagy császárazalonna, esetleg reszelt sajt
tetejére: 1 db tojás a kenéshez, szóráshou szezámmag, lenmag, napraforgó mag, reszelz sajt
Kókusztekercs

kókusztekercs....na igen, ebből nem lehet eleget gyártani...az egész család nagy rajongója, Karácsony és a Húsvéti ünnepek nem telhetnek nélküle :)...kérésre ebből az összetevőből pecarajongónak halformájú tortát készítettem névnapi ajándéknak :)...ha előkerül majd a fotó, akkor azt is megosztom :)
Hozzávalók: 50 dkg darált háztartási keksz, 25 dkg porcukor, 2,5 ek. kakópor, 2,5 ek. rumaroma, 3 ek. sárgabarack lekvár, 1 cs. vanílisás cukor, 1,5 dl főzött feketekávé
Krém: 25 dkg ráma, 15 dkg porcukor, 10 dkg kókuszreszelék + 5 dkg kókusz reszelés az oldalára
(van egy fajta citromos változat, ahol a krémbe citromlé és reszelt héj is kerül)
A száraz hozzávalókat egy mély tálba tesszük, alaposan elkeverjük, majd jöhet a folyékony cucc, kávé lekvár, rumaroma, amit előzőleg kb. fél deci vízben feloldottunk. Jól összedolgozzuk...ha száraz, akkor gyúrhatunk még bele lekvárt, kávét, ha nagyon híg, akkor még egy kis kekszdarával sűríthetjük.
Én folpac-on nyújtom ki. kb. 50-60 cm-is darabokat tépek a folpac-ból...4 db-ot, kettőt a nyújtódeszkára teszek egymás fedve, úgy hogy legalább 40 cm széles csíkot kapjunk. Erre teszem rá az összegyújt masszát, kicsit kézzel meglapogatva. A másik kettő folpackot meg a tetejére teszem, és így a folpack között nyújtom ki a kekszmasszát lappá. ebből az adagból nekem 2 db 25-30 cm-nyi rúd jön ki.
Jól kinyújtom a masszát, téglalap alakúra, kb. 3 mm. vastagságúra, majd egy lapos késsel megkenem az elkészített krémmel, egyenletesen mndenhol. Az így megkent tésztát a folpack segítségével feltekerem, feltekerés után formázom,hogy tömörödjön, kétfelé vágom, megszórom a külsejét kókusszal, majd egyesével mindegyiket folpackba csomagolva hideg helyen legalább 2-3 órát hűtöm, utána szeletelhető.
A krémhez a vajat habosra keverjük a porcukorral, beleforgatjuk a kókuszreszeléket, ezzel töltjük a tekercset.
Joghurtos csirkemell

...hát igen, eljön az idő mikor az ember lánya a gyerekétől tanul :))....ennek a húsinak a receptjét a gyerekem hozta az iskolábból anno....vendéglátósnak tanult, akkor még 5 év volt a suli és minden csinjára-binjára megtanították a kölköket a szakmát illetően....szóval főztek is...azóta ez rendszeres kaja a családban....egyszerű és nagyszerű, kevés hozzávalóval...nem is gondolná az ember milyen ízletes kaja lesz belőle :)....próbáljátok ki, megéri
Hozzávalók:
1 kg csirkemell, 1 nagy doboz natúr joghurt (0,5 liter), delikát, bors, kb. 0,5- 1 dl olivaolaj + zsíradék a sütéshez
A csikremellet (ha csontos kicsontozzuk) vékony szeletekre vágjuk, kicsit megkloffoljuk, delikáttal mindkét oldalán a húsnak beszórjuk, picit borsozzuk, majd egy mély tálba rétegezzük natúr joghurttal, a rétegek közé egy kis olivaolajat is teszünk, majd egy éjszakára a hűtőbe felejtjük, de legalább sütés előtt 3-4 órát. Közben át is forgathajtuk,hogy mindenhol átjárja a cucc.
Nagy serpenyőt előveszünk pici olajat teszünk bele, majd a hússzeleteket rozsdabarnára piríjuk bennek, forgatva, mindkét oldalát átsütve. Ezután a húst egy magasfalú tepsibe tesszük, az olajjal, a tálban maradt joghurtot is rákanalazzuk, pici víz alá és alufólivaál lefedve puhára pároljuk. Mikor teljesen megpuhult a fóliát levéve zsírjára visszasütjük.
Kisebb adagot a serpenyőben is elkészíthetjük fedő alatt párolva.
Nálunk házi steaakburgonyával, fokhagymás-kapros pcit sózott natúrjoghurttal leöntött friss salátával, zöldséges pirított rizzsel szoktuk tálalni.
Citromos álom

Egy kis nyári hűsítő....bár nem fagyi, de nyáron a nagy melegben nagyon jól tud esni, nem túl édes, aki a citromos dolgokat szereti, az ezért is rajongani fog :)...arról nem is beszélve, hogy nagyon egyszerű elkészíteni, nem kell hozzá sok összetevő...és kezdő kiskukták is el tudják készíteni....
Hozzávalók:
2 cs. babapiskóta (kb. 450 gr.), 0,5 liter tejföl (nagy dobozos) 0,5 liter habtejszín, 20 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 2 db citrom
A tejfölt kikeverjük a kétféle cukorral, belereszeljük a citromok héját, majd mindkét citrom levél is belenyomjuk.
A habtejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a citromos masszába.
Egy magas falú tepsibe - én jénaiban szoktam - szépen rétegesen belehalmozzuk, úgy, hogy legalulra egy sor babapiskóta, majd erre ráhalmozzuk a krém felét, megint piskóta megint krém...lehet több sor is, a táltól függően....az a lényeg, hogy legalul piskóta a legtetején krém legyen.
A tetején szépen elegyenegetjük a krémet, citromkarikákkal, csokidarábal díszítjük, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy a piskóta megpuhuljon a krémtől.
Zsíros rácsos mákos

Ezt a sütit már jó régen nem csináltam, most került elő a ládafiából...erre is jól jön most ez a receptírósdi, hogy a kicsit mélyebbre került receptek előbújjanak :)
Hozzávalók:
Tészta: 30 dkg liszt, 15 dkg cukor, 1/2 cs. sütőpor, 15 dkg zsír, 1/2 citrom héja, 2 db tojás sárgája és annyi tej, hogy a tészta laza legyen.
A tészta hozzávalóiból laza, lágy tésztát gyúrunk, két részre osztjuk úgy, hogy a 3/4 részét egy előzőleg kizsírozott, lisztezettmagasfalu kb. 20x 30 cm tepbe raktjuk. A maradék tésztából majd berácsozzuk a tészta tetejét.
Krém: 15 dkg darált mák (vagy dió) 15 dkg liszt, 8 dkg zsír, 20 dkg cukor, 1/2 citrom héja, 1/2 cs sütőpor, 2 dl tej, 2 tojás keményre felvert habja.
A kizsírozott tepsibe belegyömöszölt tészta tetejére kanalazzuk a mások krémet, majd a maradék tésztából rácsokat készítésünk és a tetejére tesszük.
A mákos cucc krémes, nem kell megilyedni, hogy folyékony! :)
A sütőt 180 fokra előmelegítjük és kb. 20-30 perc alatt megüstjük benne a tésztánkat.
Tűpróbával ellenőrizhetjük átsült-e mindenütt a sütink. Ne süssük hülyére, mert kiszárad!
Krémlikőr

...hát minden dicsekvés nélkül, de jobb, mint az eredeti bailesy :)....ezt minden bulira kérték a kolléganők, hogy ilyen csináljak....aztán a végén már a pasik is rájártak a mi körömlakkunkra :D
Itthonra ünnepekre szoktam elkészíteni, Karácsonykor és Húsvétkor mindig van az asztalon a vendégeknek :)
Hozzávalók:
- 2 dl rum
- 2 db tojássárgája
- 15 dkg porcukor
- 2 teáskanál vaníliás cukor
- 3 ek cappuccino por (vagy 2 kis tasak)
- 3 dl habtejszín
- 5 dkg dió nagyon apróra vágva
- A dió kivételével minden hozzávalót egy mély keverőtálba helyezzük (robotgéppel egyszerűbb) és kb. 15 perc alatt összekeverjük.
- A diót éles késsel apróra vágjuk és a kész keverékbe tesszük, majd üvegbe töltve a hűtőben tároljuk. Fogyasztás előtt rázzuk jól fel, mert sűrű hab és dió ún. dugót képzhet az üveg nyakában.
megjegyzés: ....ez az a kivétel, mikor nem a legjobban tartó habtejszínnel készítjük el a likőrt....ehhez kiváló pl. a kis zacsiban kapható tartós habtejszín. Kezdő likőrkészítő időmben laikusként vettem egy doboz cukrászhabot....annak rendje és módja szerint jóóóól megkutyultam a keverőtálban a cuccost....már akkor gyanús volt...egy kis tejjel vissza kellett hígítanom....üvegbe betölt, jól megráz...hűtőben állt egy-két napot....aztán úgy belekötött, hogy kiskanállal kellett megenni a likőrt, amit sűrű habbként csusszant ki az üvegből :D :D
Amerikai almáspite

Ebből a sütiből nagycsalád esetén legalább 2-3 adag kéne :)...úgyhogy ez csak akkor készült, ha max. 4en voltunk...húúú ezt is régen csináltam...de nekem nagyon bejött....isteni íze van...szerintem :P
...még nem próbáltam, de dupla adag szerintem egy nagy magasfalú tepsit is megtölt, így lehet repetázni is :P
Tészta: 30 dkg fionomliszt, 1 ek. cukor, 6 ek. jeges víz, 1 kk. s, 17,5 dkg hideg vaj
Töltelék: 1 kg alma, 1 citrom héjja+ leve, 10 dkg cukor, 5 dkg barnacukor, 2 ek. liszt, 1 tk. őrölt fahéj, fél mokkáskanál szerecsendió, 1 ek. tej.
A tésztát összegyúrjuk és folpackba beletekerve 1 órát hűtőbe tesszük.
Addig az almát megpuceváljuk, majd vékony gerezdekre vágjuk, citromlével elkevert vízbe tesszük egy negyen órára.
A cukrot, lisztet, citromhéjat, fahéjat, szerecsendiót összekeverjük és a lecsúrgatott almát beleforhatjuk.
A tésztát kivéve a hűtőből a 2/3 részét akkorára nyújtjuk,hogy ki tudjuk vele béblelni a pitesütő formát (ha nincs gyümölcstorta forma ismegteszi)...a tésztát úgy tegyük a formába, hogy a szélére is jusson, legyen a forma oldalán is egy-két centis perem. Villával megszúrkáljuk a tésztát, majd kirakjuk almával, hogy fedjék egymást.
200 fokra előmelegítjük a sütőt.
A maradék tésztát vékonyra nyújtjuk, csíkokra vágjuk és befedjük a piténket, tejjel megkenjük, majd kb. 10 percet sütjük ezen a hőfokon, majd 180-170 fokra csökkentve a sütő hőmérsékletét még további 40-50 percig sütjük, míg szép piros lesz a teteje. Sütőtől függ az idő....ne légkeveréssel süssünk, kiszárítja a süteményünket.
Gyümölcstorta

Ez az a torta, amit nem lehet elrontani...szerintem :P
...bár nekem is volt és van is olyan, hogy valami nem sikerül, előfordult már, hogy még a lábast is ki kellett dobni, mert szénné főztem benne a rizst vagy forraltam a tejet...hát igen, éppen más dolgom akadt, és mint minden nő egyszerre legalább 3-4 dolgora figyel...hát ezekre nem sikerült :D....nagy dolog, kidobtam a lábast és kezdtem előről :))
...azért ezzel a tortával még nem fogtam mellé...a nagylányom imádja, és most éppen ezt kért névnapi tortának....és a keresztfiam is mindig ilyet kér a névnapjára....rendesek ezek a kölkök, beérik a kisebb és egyszerűbb sütikkel is :D :)
szóval.......
Hozzávalók:
- 1 csomag mézes tortalap (gyümölcstortához)
- 1 tasak puncs pudingpor
- 4 dl tej
- 3 ek cukor
- 5 dkg vaj
- 420 g őszibarack konzerv (felezett)
- 1 db nektarin
- 10 dkg áfonya
- 1 csomag tortazselé (piros)
- 3 dl gyümölcslé (vagy az őszibarackkonzerv leve)
- 2 dl habtejszín (felvert, a tálaláshoz)
- A pudingport fél dl tejben simára keverjük, majd a maradék tejet is hozzáöntve jó sűrű krémet főzünk belőle. Ha elkészült, beletesszük a 3-4 ek cukrot és a vajat, majd simára keverjük.
- A felezett őszibarackokat kb. fél cm széles cikkelyekre, a nektarint gyufaszál vékonyságúra vágjuk.
- A félig kihűlt pudingos krémet a tésztára kenjük, a gyümölcsöket tetszés szerint rárakjuk a krémre.
- A tortazselét simára keverjük a gyümölcslével, majd az előírás szerint elkészítjük. Még melegen, de nem túl forrón bevonjuk vele a tortánk.
- 1-2 órára hűtőbe tesszük, fogyasztáskor tejszínhabbal dúsíthatjuk.
és ha valaki nem akar bolti tortalapot...és persze finomabb is a házi, én már kikisérteleztem és pár éve saját tortalappal késztem, itt a tortalap receptje is;
Tortalap gyümölcstortához:
1 bögre liszt, 1/2 bögre cukor, 1/2 cs. sütőpor, 2 db tojás, 4 ek. olaj, 6 ek. liszt, pici citromhéj, csipet só
A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. A többi hozzávalót sima tésztává keverjük, majd a felvert tojáshabot óvatosan beleforgatjuk.
Kizsírozott, lisztezett gyümölcstorta formába kanalazzuk a masszát és készre sütjük.
....és persze bármilyen gyümölccsel elkészíthető...áfonya,málna, kiwi, banán, eper, cseresznye...ízlés és idény szerint
Meggyes kókuszgolyó

Ezeket a kókuszgolyókat nagyon régen készítem...a gyerekek kedvence, a lányom és a keresztfiam is nagyon imádta. A mai napig pld. a keresztfiamat egy adag kókuszgolyóval meg lehet vesztegetni :D
hozzávalók
- 50 dkg darált háztartási keksz
- 16 ml rumaroma
- 15 dkg porcukor
- 3 ek cukrozatlan kakaópor
- 25 dkg vaj (puha)
- 8 ek sárgabaracklekvár
- 1 dl főzött feketekávé
- 1 csomag vaníliás cukor
- 350 g meggybefőtt (magozott)
- 5 dkg kókuszreszelék
A forgatáshoz
- 5 dkg kókuszreszelék
elkészítés
- A darált háztartási kekszet egy mély tálba tesszük, beleszórjuk először a por állagú hozzávalókat, és jó alaposan egy kanál segítségével összekeverjük.
- A keverékbe beleöntjük az aromát, a kávét, jól összekeverjük, majd jöhet bele a vaj és a lekvár, amit kézzel jól kidolgozunk, hogy egynemű legyen.
- A kész masszából kis golyókat formálunk, minden egyes golyó belsejébe egy-egy szem meggyet tesszük, jól átformáljuk, és kókuszreszelékbe forgatjuk.
- A kész golyókat 1-2 órára hűtőbe tesszük, hogy szépen összeálljon.
- egy kis trükk....nyáron fagyasztott, magozott meggyből készítem...így a hideg meggy rögtön le is hűti a masszát :)
Tejfölös krémes

Ilyen süteményt először Zsuzsi barátnőm anyukájánál ettem. Teljesen odáig voltam tőle, úgyhogy hazafelé már zsebemben a recepttel jöttem :)...azóta a család kedvence, lehet kísérletezni az ízekkel, díszítéssel.
Hozzávalók:
tészta: 4 db tojás, 2 dkg porcukor, 15 dkg cukor, 10 dkg liszt, 1/2 cs, sütőpor, 5 dkg vágott dió, 2 ek.víz, csipet só
Krém: 3 dl tejföl, 1,5 dl tej, 5 ek. liszt, 1 nagy tojás, 25 dkg ráma, 15 dkg porcukor, 2 cs. vanília cukor
A tésztához a tojás fehérjét csipet sóval elkezdem felverni, majd mikor habosodik, hozzá adom a 2 ek. vízet, 2 dkg porcukrot és kemény habbá verem. Óvatosan hozzákeverem a tojáso sárgáját, a cukrot, lisztet, amibe előzőleg belekevertem a sütőport, óvatosan összekeverjük, majd a nagyon apróra vágott diót is beleforgatjuk.
Előmelegítem a sütőt. zsírozott, lisztezett magasfalú tepsibe (kb.25x40 cm) teszem és mint a piskótát megsütöm. Tűpróba!...kb. 25 perc alatt megsül, de azért nézzünk rá, hústűvel ellenőrzizzük, hiszem sütőtő függően más-más lehet a sütési idő.
Míg sül a piskótánk és teljesen kihűl, elkészítjük a krémet.
Krém: A tejföld a tejjel, liszttel és a tojással sűrű krémmé főzzük, majd lehúzzuk a tűzről és teljesen kihűtjük!
....fontos, hogy minden hozzávaló hideg legyen az összekeveréskor, mert összeesik a krém és a meleg piskóta is felolvaszthatja a krémet.
Közben míg hűl a margarint habosra keverjük a cukorral, vaíliával, majd ha kihűlt a tejfölös krém, fokozatosan hozzáadjuk a vajas cucchoz és egyneművé keverjük.
A krémet a kihűlt piskótára kenjük, darált dióval, csokireszelékkel vagy csokidarával vagy akár kakaóval is díszíthetjük. A képen látható sütin éppen reszelt csoki és felezett diódarabok vannak.
Én már csináltam grillázs darabokkal is, mikor retro napok vannak üzletláncainkban pár forintért lehet kapni, kloffólóval összetöröm és megszórom vele a süti tetejét, de torták díszítéséhez is szoktam használni :)...persze grillázst otthon is csinálhatunk :P
Mexikói csirkeapró

Ezt az ételt azért szeretem, mert nagyon gyorsan, egyszerűen elkészíthető, ha nincs idő nagy főzőcskézésre...és szinte magától is fő, csak mindent elő kell készíteni :D
Hozzávalók:
60 dkg csirkemell, 1 kis csomag (450 gr.) mirelit mexikói zöldségkeverék, 1 dob. vörösbab konzerv, zsír, pirospaprika, 0,5 cs. gyros fűszerkeverék, őrölt bors, őrölt kömény, 4-5 ek. olivaolaj, só
A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk, megszórjuk kb. fél csomag gyros fűszerkeverékkel, meglocsoljuk az oliva olajjal, majd hűtőbe téve kb. fél órát állni hagyjuk, de előző este is bepácolhatjuk.
Ha friss zöldségekből készítjük, akkor azokat megpuceváljuk és felaprítjuk. A babról, kukoricáról leöntjük a levet.
Én wookot használok, ebben nagyszerűen puhára lehet párolni a húsokat.
Elővéve a csirkemellett a páccal, olajjal együtt tesszük be az edénybe, fehérdeséig átpirtjuk, hozzáadjuk a fűszereket - 1 tk. pirospaprikát, 1 kk. őrült köményt, 1-2 kk. őrölt borsot...
..... ha szükséges utánsózzuk...de óvatosan a gyros fűszerkeverék sós, viszont azt is figyelembe kell venni, hogy a zöldségket együtt fogjuk párolni a hússal.
..... átforgatjuk, beletesszük a zölsgéket a kukorica és a bab kivételével, majd mindig egy pici vizet aláöntve fedő alatt puhára pároljuk, majd az utolsó 10-15 percben hozzáadjuk a kukoricát, babot és együtt készre főzzük.
Nálunk pirított rizzsel van tálalva, de krumpipürével is finom
Házi pizza - Hawai

Ez nagyon menő vacsi volt nálunk mikor a gyerekem kicsit volt, a keresztfiam is sokat vendégeskedett nálnuk, így mikor a két gyerek együtt volt odáig voltak az ilyen vacsorákért. :)....és azért valljuk be, ebbe legalább tudjuk nagyjából mi kerül bele....
A tészta az évek során kicsit változott, egy ismerősünk pizzaszakács lévén működött egykor, így elárulta a frankót :D...köszi Gabi :)
Hozzávalók
tészta: 0,5 kg liszt, 2 dkg élesztő, 1 kk. só, 1 tk. cukor, 1 dl olaj, 1 dl langyos víz (ebben futtatjuk fel az élesztőt) + kb. még 1 dl langyos víz...amennyit felvesz, hogy rugalmas tésztát kapjunk.
Az 1 dl-nyi vízet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot, majd feloldjuk benne az élesztőt, picit a tetejét megszórjuk liszttel, kb. 15 perc alatt elkezd habosordni. A többi hozzávalóval összegyúrjuk, a plusz 1 dl vízzel szabályozzuk a tészta rugalmasságát, az olaj és a többi hozzávaló miatt egy ruganyos tésztát kell, hogy kapjunk. LIsztezett tálba tesszük, magát a tésztát vékonyan megkenjük olajjal és folpackkal vagy nylonnal lefedve kb. 30 percet pihentetjük, majd vékonyra nyújtjuk.
Én kissé kiolajozott gáztepsibe nyomkodom bele a tésztát egyenletesen, de aki kereken szereti, 2-3 db kijön belőle.
Pizza feltét: - hawai
1 dl paradicsompüré, 1 ek. bazsalikom v. provanszi fűszerkeverék, 25 dkg gépsonka (bármilyen szalámi jó), 1 kisdoboz konzerv kukorica, 1 kisdoboz ananász, 1 db kaliforniai paprika (tv paprikával helyettesíthető), 15 dkg trapista sajt reszelve...mivel nálunk csak a család fele szereti az erőset, így a pizza felére pár karika erőspaprikát is rá szoktam karikázni
Elkészítés:
A tepsibe gyömöszölt tésztát megkenjük a paradicsom pürével, megszórjuk a fűszerkeverékkel. A sonkát kis csíkokra, a paprikát karikára, az ananász kis dabarokra (én kockázottat veszek) vágjuk. A paradicsom püré tetejére egyenletesen rászórjuk a sonkát, majd rárakosgatjuk az ananászkockákat, a kukoricát egyenletesen rászórjuk, rárakosgatjuk a vékony csíkokra vágott paprikát és az egész tetejét megszórjuk bőven reszelt sajttal.
180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és addig sütjük, míg a sajt szép pirosan ráolvad az egész tetejére. Ne süssük túl, nehogy kiszáradjon a tészta.
Göngyölt virsli

Elsőként gondoltam próbának egy egyszerű receptet megosztani, és feljegyezni. Báz ezek már fejből mennek, de mankónak nagyszerűek ha hírtelen nem tudom mit is főzzek :)
Hozzávalók 4 személyre :
6 pár virsli, 12 szelet gépsonka, mustár, 0,5 dl tejföl, 1 tojás sárgája, 10 dkg reszelt trapista sajt
A virsliket megfőzzük, a gépsonkákat egyenként vékonyan megkenjük mustárral, majd minden egyes gépsonka szeletbe belegöngyölünk egy-egy darab megfőzött virslit, szorosan feltekerjük, ha szükséges fogvájóval megerősthetjük. Tűzáló tálba szorosan egymás mellé tesszük a begöngyölt virsliket. A tejfölbe belekeverünk 1 db tojás sárgáját, majd ezzel a keverékkel bevonjuk a virslik tetejét, majd bőven megszórjuk reszelt sajttal és sütőbe dugjuk. Ha szépen ráolvadt a sajt és megpirult el is készültünk.
A virsli minőségétől függően ereszthet egy kis levet, ez öntüsk le és süssük tovább.
Friss kenyérrel tálaljuk :)
Elefántkönny

Ezt a sütit a nagylányom kicsinek nagyon imádta, ha megkérdeztem milyen sütit csinálunk, elefántos sütinek mindig lenni kellett az ünnepi asztalon :)
Hozzávalók:
tésztához: 6 db tojás, 12 dkg cukor, 2 dkg kakaópor, 6 ek. liszt, 1 cs. csokis pundingpor, késhegynyi szódabikarbóna
krém: 2 dl tej, 2 ek. liszt, 1 db tojás, 25 dkg ráma, 20 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 2 ek. kakakó, 2-3 db banán
bevonathoz: 1 tábla étcsokis tortabevonó, 2 ek. olaj
A tésztához a tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, fehéredésig, belekeverjük a kakaót, pudingport, lisztet, szódabikarbónát, csómómentesre keverjük.
A tojások fehérjét 1 ek. vízzel, csipet sóval kemény habbá verjük, majd a csokis masszába forgatjuk.
Gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, erre öntjük a masszát, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és készre sütjük. Ne süssük túl, mert feltekerésnél megreped. Én rögtön melegen sütőpapírral együtt feltekerem, ha meghűlt kigöngyölve lehúzom róla a papírt és tölthető is.
A krémhez a lisztet, tojás pici tejjel csomómentesre keverjük, majd a maradék tejet hozzáöntve jó sűrűre főzzük és teljesen kihűtjük!
A vajat a porcukorral habosra keverjük, majd a teljesen kihűlt, sűrűre főzött keveréket fokozatosan hozzáadva krémesre keverjük.
A krémet kéfelé vesszük, 1/3-2/3 részre ...a nagyobb adagba vaníliát a másikba kakóport keverünk.
Összeállítás:
A kész piskóta tekercset óvatosan kihajtjuk, leszedjük róla a papír, majd megkenjük a fehér krémmel, a sötét krémet pedig a tekercsünk egyik szélére, kb. 8 cm-es sávban végig, a banánokat megpuceváljuk és a sötét krém tetejére téve belenyomkodjuk. A tekercset a banánok felől kezdjük feltekerni szorosan, de úgy, hogy a krém azért ne menjen ki belőle.
Ha készen vagyunk tálcára tesszük. A tortabevonót gőz felett felolvasztjuk, belekeverünk 2 ek. olajat és ezzel bevonjuk a tekercsünket. 2-3 órát hűtőben tároljuk,hogy szépen lehessen szeletelni :)
Baconba göngyölt brokkoli rózsák sajttal besütve

Egy másik gyors és kedvenc ételünk, amit anno egy kedves kolleginától kaptam a munkahelyemen. Azóta rendszeresen terítéken van nálunk. Főleg az ünnepek után jól esik egy kis könnyű ebéd vagy vacsora.
Hozzávalók:
2 csomag friss, nyers brokkoli (kb. 1 kg),25 dkg bacon vagy vékonyra szeletelt császárszalonna, 1-2 ek. szódabóna, delikát, só, 0,5 l tejföl, 2x 10 dkg reszelt sajt, 1 tojássárgája, 2 ek. sült zsír
Elkésztés:
A brokkolit rózsáira szedjük, mint ahogy a karfiolnál szoktuk. Egy nagy fazékba felrakunk forralni vízet, amibe egy evőkanál delikátot és 1 kk. sót rakunk, majd a forrásban lévő vízbe dobjuk a brokkolikat, amit megszórunk 1 tk. szódabikarbónát, majd szigorúan 3 percig! főzzük. Ha tovább füzzük pépesre fő, ha kevesebbik nyers marad. Ezt az adagot én kb. 3 részben főzöm meg, hogy minden egyes zöldség rendesen megfőjön. A szódabikarbónától pedig megtartja eredeti harsány zöld színét.
Magasfalú tepsi alját kikenjük valamilyen visszamaradt sülthús zsírjával. A bacon szeleteket két részre vágjuk, egy-egy fél szelet beborít egy kisebb brokkoli rózsát. Minden egyes rózsát betekerünk, vagy beborítunk egy-egy szelet szalonnával. A tejfölben elkeverjük a tojás sárgáját, az egyik adag reszelt sajtot, majd rákanalazuk a brokkoli rózsák tetejére, a maradékot meg a közökbe. A végén bőven megszórjuk a tetejét reszelt sajttal és aranybarnára sütjük.
Pirított zöldséges rizzsel szoktatm táltalni :)
Hot-dog kifli

Évekkel ezelőtt találtam meg ennek a kiflinek az eredetijét, Limara pékség oldalán. Azóta nálam rendszeres vendég a konyhában ez a kifli. A gyerekek, vendégek nagyon szeretik. Nálunk félbevágva mustár-kecsap-majonéz, kinek-kinek ízéles szerint van megkenve, főtt virslit teszünk bele, és pirított hagymával szórjuk meg a virsli tetejét, majd rá van téve a félbevágott kifli teteje. Készült már úgy is, hogy frissen sütve fakanállal mélyedést csinálok a kifli egyik végén, abba nyomok mustárt, kecsapot, majoznézt, majd bele van dugva a főtt virsli....szóval akkor
Hozzávalók:
2 dl tej, 1 ek. cukor, 3 dkg élesztő, 1 ek. liszt a szóráshoz, 1 kis doboz natúr joghurt (14-15 dkg), 1 db tojás + 1 a tetejét megkenni, 0,5 dl olaj, 2 tk. só, 50 dkg finomliszt
A tejet meglangyosítom a cukorral, majd belemorzsolom az élesztőt, majd a tetejére szórok kb. 1 ek.-nyi lisztet és hagyom, hogy felfusson. Amikor kész, a robotgép keverőtáljába öntöm, hozzáteszem a joghurtot és lassú fokozaton átkeverem, beleteszem az egész tojást, olajat, sót, jól elkeverem, majd a robotgép keverő lapátját dagasztó lapátra cserélem. A lisztet fokozatosan keverem hozzá, ha szükséges még teszek hozzá plusz lisztet, ha túl kemény, akkor egy kis joghurtot vagy olajat. A meggyúrt tésztát egy liszttel megszórt aljú tálba teszem és konyharuhával letakarva duplájára kelesztem.
Ha megkelt a tésztánk, 5 egyforma darabra osztjuk, majd egyenként négyzet alakúra nyújtjuk, kb. fél centi vastagságúra. Az egyik csücskétől kezdve elkezdjük feltekerni, majd a tekercsek kétfelé vágjuk. Így 10 db. fél tekercset, kiflit kapunk.
Sütőpapírral kibélelt gáztepsire tesszük, nem túl szorosan, konyharuhával betakarjuk és még kb. fél órát így kelesztjük.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A másik tojást felverjük, majd ezzel megkenünk minden egyes kiflit, esetleg maggal vagy sajttal megszórhajtuk a tetejét és a sütőbe toljuk. Kb. 20 perc alatt - sütőtől függően - pirosra sütjük. Ha kihűlt lehet tölteni, vagy akár szendvicsnek is felhasználható. Még másnap is puha és porhanyós :)
Napraforgó kenyér

Egy újabb kedvenc, bár ezt elég ritkán készítem, mert mire munkából hazaérek már nem sok idő van főzőcskézni.....néha aludni is kell :)))..... viszont a húsvéti asztalon ott a helye ;)
Az leírása sokkal bonyolultabbnak tűnik, mint az elkészítése.
Hozzávalók:
66 dkg finomliszt, 10 dkg rétesliszt, 2,5 dl langyos tej, 1,25 dl olaj, 2 db tojás, 5 dkg. friss élesztő, 1 ek. cukor, 3-4 kk. só (kósoljunk, ne legyen sótlan!)
kenéshez: 10 dkg. olvasztott vaj
tetejére: 1 tojás sárgája, 0,5 dl tej, szezámmag, lenmag
A tejet meglangyosítjuk, felolvasztjuk benne a cukrot, majd belemorzsoltjuk az élesztőt, aminek a tetejét megszórjuk egy evőkanálnyi liszttel és hagyjuk felfutni. Ha kész, a robotgép üstjébe öntjük, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az olajat, tojást, sót. A dagasztó lapátra váltunk és fokozatosan hozzáadjuk a liszteket, rugalmas tésztát kell kapjunk. Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
Ha megkelt átgyúrjuk, 2 részre osztjuk. Az egyiket félretesszük, a másikat 5 egyenlő részre szedjük. Majd kb. egy nagyobb tortaforma karika nagyságúra nyújtunk minden lapot.
A gáztepsit sütőpapírral kibéleljük, az első lapot belerakjuk és megkenjük az olvasztott vajjal, majd ráhelyezzük a következő lapot, amit szintén vajjal kenünk meg. Minden egyes lappal így járunk el, az 5. utolsó lapot kicsit nagyobbra nyújtjuk, ezt már nem vajazzuk.
A szélétől kb. 1 cm-re 8 egyenlő részre vágjuk (csillagot rajzolunk), teljesen bevágjuk....viszont körben a szélén az az egy cm sáv maradjon meg.
A bevágott részeket egyenként kifelé hajtjuk.
A félretett adag tésztát ismét elosztjuk, úgy, hogy az 1/4 részét félretesszük, az lesz majd a közepe.
A többivel ugyan úgy járunk el, mint a nagy lapokkal, 5 gombócra osztjuk, csak kisebb lapokat nyújtunk belőle. A lapokat vajjal kenjük és egymásra halmozzuk, a legfelső lapot itt sem kenjük be. A kör szélén kb. 1 cm sávot hagyva ezt is bevagdossuk, a nagy koszorú közepébe helyezzük, a cikkelyeket kihajtogatjuk, úgy hogy a külső koszorú szirmai közé kerüljön.
A középen lévő kis lukba belerakjuk a félrerakott kis gobócot. Magokkal megszórjuk, kb. 50 percig kelesztjük, majd tejes tojással lekenve előmelegített sütőben pirosra sütjük.
Tejszínes túrótorta
hozzáadott cukor nélkül (szinte) , sütés nélkül

Ezt a tortát az egészséges életmódot folytató legkisebb hugomnak kreáltam a szülinapjára. Azóta már többször elkészítettem és nem csak neki ízlett, hanem az egész család kedvence lett. Aki szereti a túrórudit, az ezt is szeretni fogja :)
A torta a hozzávalóin kívül csak a két csomag vanília cukrot tartalmaz. Ezt már a boltban kapható vanília ízű nyirfacukorral vagy édesítőszerrel is pótolhatjuk, én a tesóm kedvéért nyírfacukorral készítettem az Ő tortáját.
Hozzávalók:
alaphoz: 25 dkg győri zabfalatok, 10 dkg olvasztott vaj...ha nem áll össze a massza diétás lekvár adható hozzá
Töltelék:
50 dkg túró, 25 dkg érett eper, 3 dl hulala tejszín, 1 cs. habfixáló, 2 kis cs. vanília ízű nyirfacukor (vanília cukor), 1 kisebb citrom reszelt héja, valamint a fele citromlé
(más gyümölccsel is ficsi, én különösen aszalt szilvával szeretem...de akár gyümölcs nélkül is elkészíthető)
Bevonat:
10 dkg minőségi étcsokoládé, 1 dl tejszín
A zabkekszet mozsárban összetörjük, összekeverjük az olvasztott vajjal, ha túl száraz kis lekvárt tehetünk hozzá.
Egy kapcsos tortaforma aljára nyomkodjuk a kekszes masszát.
A túrót jól összetörjük, ízesítjük a citromlével, reszelt citromhéjjal, nagyon apróra vágott gyümölccsel (elhagyható), a vaníliával. A habtejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, majd a túróba óvatosan beleforgatjuk. A kekszes masszára simítjuk.
A bevonathoz felmelegítjük a tejszínt, beletördeljük a csokit, majd egynemű masszává keverjük és langyosan a torta tetejére öntjük. Tetszés szerint díszítjük a tetejét.
Nálam a díszítés goji bogyóval, mandula szeletekkel és pár szem aszalt áfonyával történt :)
Paprikában sült tükörtojás

Ennek a fotóját valahol a neten láttam, rögtön megtetszet, nagyon mutatós és persze nem szokványos reggeli. Pár nappal később meg is csináltam, azóta akár köretként, vagy önálló ételként reggelire, vacsira elkészítem.
1 db kaliforniai paprikából - a paprika nagyságától függően - kb. 3-5 olyan szeletet tudunk vágni, aminek a közepébe belefér egy-egy tükörtojás :)...szóval
Hozzávalók:
(4 személyre - fejenként 3 tojást számolva)
12 db tojás, 3 db kaliforniai paprika (lehet különböző színű), serpenyőbe 1-2 zsír, petrezselyem, só
A paprikákat kb. 1 cm széles karikákra vágjuk, azokat használjuk fel, amibe kb. belefér egy-egy tükörtojás. A serpenyőbe kis zsírt teszünk, a paprikákat mind a két felén átpirítjuk, majd egy-egy paprikába beleütünk egy-egy tojást,picit megsózzuk, fedő alatt készre sütjük. A tetejét díszítésként megszórhajtuk petrezselyem zölddel, akár reszelt sajttal.
Önnálló ételként vagy köretként is kínálhatjuk.
Rácsos aszaltszilvás mákospite

A mákot és az aszalt szilvát nagyon szeretem, úgyhogy nálunk ez nyerő süti :)...és tényleg finom, a tésztája omlós marad, bár nem igen szokott rá idő lenni, hogy kiszáradjon :D
Hozzávalók:
Tészta: 50 dkg liszt, 25 dkg zsír, 15 dkg cukor, 1 db citrom + héja, 1 kk. szódabóna, 3-4 ek. tejföl
Töltelék: 3 ek. baracklekvár, 20 dkg cukor, 25 dkg mák, 25 dkg főtt krumpli, 1 citrom héja, 10 dkg aszaltszilva, 4-5 ek. lekvár
A lisztben elmorzsoljuk a zsírt, hozzáadjuk a cukrot, szódabónát, , citrom levél és reszelt héját és annyit tejfölt, hogy nyújtható tésztát kapjunk.
A tésztát két részre osztjuk (1/4-3/4), a tészta nagyobbik részét kizsrozott, lisztezett magasfalú (kb. 25x40) tepsi aljára tesszük, szilvalekvárral (v. sárgabarack) megkenjük a tetejét, majd rákanalazzuk a kihűlt tölteléket, egyenletesen elsimítjuk, majd a maradék tésztából berácsozzuk a tetejét, tojással megkenjük. A sütőt 150 fokra előmelegítjük és készre sütjük a tésztát, a tésztának a tetején kicsit rózsaszínűnek kell lenni...ne süssük túl, nehogy kiszáradjon....tűpróba!
Töltelék: A cukrot 4 ek. vízzel felfőzzük szirupnak, belekeverjük a mákot, az előzőleg megfőzőtt, összetört krumplit, kissé együtt főzzük, majd a tűzről levéve belekeverjük a citrom héját, levét, és az aparóra vágott aszalt szilvát.
A mák helyett dióval is elkészíthetjük, akkor a szilva helyett mazsolát teszünk a töltelékbe.
Feketeerdő torta

Ennek az eredeti receptjét főnöknőmtől kaptam valamikor régen. Én azóta átvariáltam, a tésztája az teljesen más és a krémmel is játszottam egy kicsit. Szoktam is mondani, hogy én egy receptet sem hagyok eredetiben, saját ízlésünknek megfelelően "mankásítom" :D
Piskóta tészta: 8 db tojás, 16 dkg cukor, 20 dkg finomliszt, csipet só, reszelt citromhéj.....ha barna piskótát szeretnénk, akkor a liszt mennyiségét csökkentve 2-3 ek. keserű kakaópor kerül bele.
Nálam tipikus példa....ezt a tortát mindig sötét tésztát használok, mert a krém az teljesen fehér, így felvágva mutatós lesz.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját egy kis tálba külön félretesszük, a fehérjét a robotgép üstjébe, majd egy csipet sóval elkezdjük felverni. Ha kezd habosodni, fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, majd kemény masszává verjük. Ha az ujjunkkal belecspünk a habnak csúcsosnak kell maradni :)
A lisztet elkeverjük a citromhéjjal, esetleg a kakóval. A tojások sárgáját felverjük a kis tálban. A robotgép üstjét kivesszük a gépből és fakanálra váltunk!...ez fontos, hogy ne törjük össze a felvert habot!....a fakanállal óvatosan beleforhatjuk az elkevert tojássárgákat, majd fokozatosan belekeverjük a lisztet.
A sütőt 180 fokra előmelegtjük, fontos!....a piskótát soha ne süssük légkeveréssel....kiszárítja a süteményünket. Sőt én semmilyen süteményt nem sütök légkeveréssel, teljesen más állaga lesz.
Én kapcsos tortaformát használok. Az alját kibélelelm egy kör alakúra kivágott sütőpapír darabbal, az oldalát soha nem kenem be semmivel, mert a liszt visszahúzza a piskótatát, nem engedi felkúszi a forma oldalán.
Szóval óóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóó Egy idő után az ember az illatáról tudja, hogy kész...és még valami trükk...hogy honnan tudom, hogy kész....a tortalap ha átsült, megsült, a tetejénél elválik kissé a tortaformától :)
Krém: 8 dl hulala tejszín, 1 ü. magozott meggybefőtt, 1 cs. vaníliás pudingpor, 4 ek. cukor, 2-3 ek. kakaópor
Első lépésként a meggybefőtt levét simára keverjük egy csomag pugingporral, 4 ek. cukorral, majd tűzre téve, folytonos kevergetés mellett sűrűre főzzük. Ne ijedjünk meg, egy idő után zselés állagú lesz, az utolsó 3 percben beleforgatjuk a meggyszemeket is...kivéve 12-16 darabot, amit a díszítéshez teszünk félre. Ha kész a meggyzselénk, lehúzzuk a tűzről és teljesen kihűtjük.
A tejszínhabot nagyon keményre felverjük, hogy tartsa az állagát, egy kistálnyit félreteszünk, amibe belekeverük a kakaóport.
Összeállítás:
A megsült és teljesen kihűlt tortalapot 3 részre vágjuk, majd a legalsó lapot nagy lapostányérra rakjuk. Erre jön a meggyzselé fele, majd erre rákenjük a fehér krém 1/3 részét, a csokis krém felét, majd jön a 2. lap, erre jön a meggyzselé másik fele, a fehér krém 1/3 része, a csokis krém másik fele, 3. lap, amit bevonunk a maradék tejszínhabbal. Annyi még marad, hogy egy adag krémet habzsákba téve feldíszítsük vele a tortánkat.
Díszítés: az oldalát csokidarával vagy darált dióval panírozzuk be, a tetejét meggyszemekkel, csokidarával díszítjük....esetleg a meggyzeléből egy kis félretett adagból vagy folyékony csokiból rácsúrhatunk.
Citromos torta
sütés nélkül

Ez a tortának, sütinek a receptje a munkahelyemen egy kedves kolléganőmtől való. Köszi Boszika :)
Azóta nálam már több verzóban elkészült és egy-két változtatást eszközöltem az eredeti recepten, a saját ízlésünk szerint. Ajándékba is nagyon jó ötlet, gyorsan készen van, finom és mutatós sütemény.
Hozzávalók: kb. 30 db babapiskóta, 2 cs. vanília cukor, 7 dl tejföl, 2 dl Hulala tejszín, 15 dkg porcukor, 2 db citrom reszelt héja, 1 db citrom leve
Díszítés: sokféle lehet, bármilyen gyümölccsel mutatós...nálam készült már citrommal, lime-vel, eperrel, kiwivel, csokidarával is feldobhatjuk, az oldalát pedig darált dival szoktam bepanírozni
A tejfölt kikeverjük a cukrokkal, citrom héjával, levével. A krémet, piskótát 3 részre osztjuk. Egy tortaformát - én egy nagy kerek jénai tálat használok - folpackkal kibélelünk, majd "felépítjük" a tortánkat.
A folpackos formába legalulra először egy sor babapiskótát pakolunk, rá jön a krém 1/3 része, majd úabb sor piskóta, krém......míg el nem fogy....a lényeg, hogy legfelülre krém kerüljön.
Egy éjszakára, így ahogy van, tálastól berakjuk a hűtőbe. Másnap egy nagy lapostányért teszünk a tál tetejére és hírtelen mozdulattal megfordítjuk, ráborítjuk a sütit a tányérra. Ez a torta formájú süteményt, ami ekkorra már egyben marad, bevonjuk a 2 dl kemény habbá vert tejszínnel, annyi marad, hogy még a tejszínnel is tudunk díszíteni, utána pedig az oldalát darált dióval panírozzuk, a tetejét pedig gyümölccsel díszítjük.....variciók tárháza végtelen, akár a sorok közé is tehetünk gyümölcsöt....málnát, áfonyát stb.
Citromos virág muffinok

..valami könnyű, nem túl édes, gyorsan elkészíthető süteményt kerestem, amiből vendégvárás esetén több darab is készíthető. A neten találtam rá az alapreceptre, amit én átvariáltam saját ízlésünk szerint, és ez lett belőle... mindenki nagyon szereti, főleg ezzel a kis mutatós virágformával, amit az anyukámtól kaptam ajándékba <3 :)
hozzávalók
- 30 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 db tojás
- 2 citromból nyert citromlé
- 2 citromból nyert citromhéj
- 250 g natúr joghurt
- 35 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 5 dkg aszalt vörösáfonya
- A vajat felolvasztjuk.
- A felolvasztott vajba belekeverjük a cukrokat, majd a keverékhez hozzátesszük a tojásokat, majd belereszeljük a citromhéjat, hozzáadjuk annak levét is, majd a natúr joghurtot.
- A lisztbe beleforgatjuk a sütőport, az aszalt vörös áfonyát, majd óvatosan beleforgatjuk a masszánkba, és simára keverjük. Ha túl hígnak találjuk liszttel sűríthetjük, ha sűrűnek, akkor joghurttal hígítható.
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- A muffin formákat gáztepsibe rakjuk, így nem dőlnek, mozognak el sütés közben, masszával 3/4 részig megtöltjük a formákat, és sütőbe toljuk. Kb. 25 percig sütjük, míg szép piros színt kapnak
- sütési hőfok: 180°C
Eperjoghurt-krémtorta

Az epres torta egy eperjoghurt krém torta tovább fejlesztett változata :)...magát a krémet évekkel ezelőtt kreáltam, aztán felkértek egy szülinapi torta elkészítésére és ez a csokiba mártott epres torta született belőle.
A pillangós torta pedig már egy még újabb verzió, az apukám éves tesvértalálkozójára készült. Itt végül is csak a díszítés változott. A pillangók csokiból és színezett tojásfehérje-porcukor-citormlé keverékéből készültek.
naaa akkor lássuk, hogy is készül:
A tökéletes piskóta elkészítésével évek óta kísérletezem, több félét kipróbáltam már. Nálam kétféle verzió van forgalomban, egy 8 tojásos piskóta tészta, ami krémes tortákhoz készül és egy kevert tészta, aminek jobb a tartása, tömörebb. Ezt a bevont tortákhoz használom, hogy jobban tartson.
...ehhez a tortához a 8 tojásos verzót használom
Piskóta tészta: 8 db tojás, 16 dkg cukor, 20 dkg finomliszt, csipet só, reszelt citromhéj.....ha barna piskótát szeretnénk, akkor a liszt mennyiségét csökkentve 2-3 ek. keserű kakaópor kerül bele.
A világosabb krémekhez sötét tésztát, piskótát használok, a sötét krémekhez meg fehéret, hogy a beljeseje is mutatsson :)
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját egy kis tálba külön félretesszük, a fehérjét a robotgép üstjébe, majd egy csipet sóval elkezdjük felverni. Ha kezd habosodni, fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, majd kemény masszává verjük. Ha az ujjunkkal belecspünk a habnak csúcsosnak kell maradni :)
A lisztet elkeverjük a citromhéjjal, esetleg a kakóval. A tojások sárgáját felverjük a kis tálban. A robotgép üstjét kivesszük a gépből és fakanálra váltunk!...ez fontos, hogy ne törjük össze a felvert habot!....a fakanállal óvatosan beleforhatjuk az elkevert tojássárgákat, majd fokozatosan belekeverjük a lisztet.
A sütőt 180 fokra előmelegtjük, fontos!....a piskótát soha ne süssük légkeveréssel....kiszárítja a süteményünket. Sőt én semmilyen süteményt nem sütök légkeveréssel, teljesen más állaga lesz.
Én kapcsos tortaformát használok. Az alját kibélelelm egy kör alakúra kivágott sütőpapír darabbal, az oldalát soha nem kenem be semmivel, mert a liszt visszahúzza a piskótatát, nem engedi felkúszi a forma oldalán.
Szóval a masszát a tortaformába téve kb. fél óra alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük átsült-e rendesen. Egy idő után az ember az illatáról tudja, hogy kész...és még valami trükk...hogy honnan tudom, hogy kész....a tortalap ha átsült, megsült, a tetejénél elválik kissé a tortaformától :)
Krém: 0,5 liter minőségi gyümölcsjoghurt ....nálam ami a legjobban bevált és sűrű, az a jogobella , 4 dl hulala tejszín, 30 dkg gyümölcs, 6-8 ek. cukor
A gyümölcsöket apróra vágjuk. A gyümülcsjoghurtba belekeverjük a cukrot, ízlés szerint...de nem kell elcukrozni, majd beleforgatjuk az apróra vágott gyümölcsöt. A hulala tejszínt nagyon keményre felverjük!...ez fontos, hogy ne essen össze a krém....majd beleforgatjuk a joghurtos keveréket.
A teljesen kiűlt tortalapot 3 részre vágjuk. Ez a krémmennyiség arra elég, hogy megtöltsük vele a lapokat, és a bevonáshoz is elég....a tetejére, oldalára.
Bevonás: 2 dl hulala tejszín felverve, jó keményre
A joghurtos bevonatot még áthúzom egy vékony réteg tejszínhabbal, majd nyomózsákba téve a maradékot díszítem, ezzel csinálok peremet is a torta tetejére, így ha zselével vonom be a tetejét nem folyik le.
Díszítés:....ezekhez a tortákhoz piros tortazselét készítettem a tetejére, amit az előírásoknak megfelelően elkészítettem és félig kihűlve tettem a tetejére, vigyázva, hogy a tejszínt ne olvassza fel és ne csurogjon le a szélét.
A torta oldalát darált dióval vontam be, a tetején felolvasztott tortabevonóba bemártott eprek vannak, zölddel együtt. Az oldalán pedig zölddel együtt felszeletelt eperszemek.