torták
...ide szánom a saját készítésű tortáimat. Legtöbbször a családot, barátokat örvendeztetem meg egy-egy születésnap, névnap alkalmával...... ajándék gyanánt kapnak egyet-egyet. Néha megrendelésre is készült már egy-két darab.... Kikapcsolódás, hobby...örömet okoz egy-egy elkészült darab.... és hát az évek során azért egy-egy szép darab kikerült a kezem közül....legalábbis nekem és a megajdékozottnak tetszett
Oroszkrém torta

Ezt a színes piskótájú, oroszkrém ízesítésű tortán idén a párom szülinapjára készítettem, kicsit feldobva a színes lapokkat a tortát :)
Hozzávalók:
Piskóta tészta: 8 db tojás, 16 dkg cukor, 20 dkg finomliszt, csipet só, reszelt citromhéj, és ahány színű lapot szeretnék, annyi féle ételfesték.
Nálam ez most 4 féle színből készült, van egy alap ami az eredeti színe a tésztának (sárga), van egy zöld, egy piros és egy kék
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját egy kis tálba külön félretesszük, a fehérjét a robotgép üstjébe, majd egy csipet sóval elkezdjük felverni. Ha kezd habosodni, fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, majd kemény masszává verjük. Ha az ujjunkkal belecspünk a habnak csúcsosnak kell maradni :)
A lisztet elkeverjük a citromhéjjal. A tojások sárgáját felverjük a kis tálban. A robotgép üstjét kivesszük a gépből és fakanálra váltunk!...ez fontos, hogy ne törjük össze a felvert habot!....a fakanállal óvatosan beleforhatjuk az elkevert tojássárgákat, majd fokozatosan belekeverjük a lisztet.
A kész tésztát 4 felé vettem és mind a 4 részt különböző ételfestékkel megszíneztem.
A sütőt 180 fokra előmelegtjük, fontos!....a piskótát soha ne süssük légkeveréssel....kiszárítja a süteményünket. Sőt én semmilyen süteményt nem sütök légkeveréssel, teljesen más állaga lesz.
Én kapcsos tortaformát használok. Az alját kibélelelm egy kör alakúra kivágott sütőpapír darabbal, az oldalát soha nem kenem be semmivel, mert a liszt visszahúzza a piskótatát, nem engedi felkúszi a forma oldalán.
Ebben az esetben a gáztepsi aljára ráterítettem egy sütőpapírt, a kapcsos tortaforma karimáját ráraktam és egy féle színű piskótamasszát beleraktam (a forma alja nem lett rátéve), majd pár perc alatt megsütöttem és a papírral együtt raktam egyenként kihűlni. Minden egyes színű masszával ugyan így jártam el, így végül lett 4 db különböző színű tortalapom. Lehúztam óvatosan az aljáról a papírokat, óvatosan nehogy eltörjenek. Majd megtöltöttem a krémmel.
Krém:
2,5 dl tej, 15 dkg cukor, 5 dkg keményítő, 5 dkg vaj, 3 db tojás sárgája, 1 cs. vanília cukor, 1 tk. vanília aroma, fél citrom reszelt héja, fél narancs reszelt héja, rumaroma, 5 dkg aszalt áfonya, 0,4 liter hulala habtejszín, 3 cs. habfixáló
Díszítéshez: 1-2 narancs, csokidara, 2-3 dl hulala habtejszín
Kevés tejben feloldjuk a keményítőt, hozzáadjuk a többi tejet, a tojások sárgáját, majd hozzáadjuk a vajat, vaníliát, cukrokat és sűrűre főzzük a krémet, botmixerrel simára keverjük, majd hozzáadjuk a citrushéjakat, a rumaromába áztatott aszalt áfonyát és teljesen kihűtjük. Ha kihűlt 1-2 ek. rumaromával ízesítjük.
A tejszínhabot a habfixálóval jó keményre felverjük, majd beleforgatjuk a sárga krémbe. Ezzel a krémmel töljük a lapokat, majd vékonyan be is vonjuk vele.
A díszítéshez felverjük a 2-3 dl tejszínt, jó keményre és a torta oldalára és tetejére is teszünk a habból. Az oldalát darált dióval panírozzuk. A tetejét tejszínhabbal, narancs szeletekkel és olvasztott csokival díszítjük
Túró rudi torta
egészségesebben :)

Gyümölcsös-joghurtos tortakrém
Hozzávalók: 0,5 liter minőségi, sűrű, gyümölcsös joghurt, 6 ek. cukor, 30 dkg gyümölcs, 4 dl Hulala habtejszín, 1 tk. zselatin, 1 cs. habfixáló, 1 cs. vaníliás cukor
A joghurtokat mindig párosítom a gyümölccsel. Ha pl. eperkérm joghurt tortát szeretnék, akkor eperjoghurtot veszek és a gyümölcs természetesen 30 dkg eper. Szokott még készülni: őszibarack, áfonya, eredei gyümölcs, kiwi, málna ízesítéssel....természetesen a varriációs száma elég sok. Általában amilyen gyümölcsből készül a joghurt és a belerakott gyümölcs, olyan gyümölccsel van díszítve, vagy pedig fondanttal bevonom és azt díszítem.
A joghurtot a Jogobellát veszem, az kellő sűrűségű, állagű és még gyümölcsöt is tartalmaz. Tejszínből ehhez a krémehez kizárólag a Hulala cukrozott habtejszínt használom, mert kiválló állagú, kemény tejszínt lehet belőle készíteni, ehhez még a zselatint sem szoktam használ
áfonyajoghurtos krémtorta

.....ez azon torták közé tartozik, amire büszke vagyok és örömmel töltött el mikor készen lett...az Anyukám születé.snapjára készült <3
Piskóta tészta: 8 db tojás, 16 dkg cukor, 20 dkg finomliszt, csipet só, reszelt citromhéj
A krémje áfonyás, pici levendulával megbolondítva, a bevonat fondant, sima fehéren hagyva, majd kézzel festetem meg, a tetején több helyen élő levendula virágok is díszítik.
Epres krémjohurt torta

...a másik büszkeség....első bevont tortám volt, amit a kislányom születésnapjára csináltam. Itt még boltban vásárolt masszával volt bevonva...első- és utolsó vásárolt marcipán masszám....azóta azt is én készítem házilag.
Piskóta tészta: 8 db tojás, 16 dkg cukor, 20 dkg finomliszt, csipet só, reszelt citromhéj
A torta eper krémjoghurt töltettel készült. A tortalap 3 részre lett osztva, töltve, majd fondanttal bevonva. A díszek cukorvirág, és cukor pilangó, az oldalát szintén fondantból készült masni fogja körbe, amit kézzel ételfestékkel kékre festettem.
Azóta már azt is kitapasztaltam, hogy milyen művelethez milyen festék a legjobb :)....háromféle ételfestéket használok: zselés ételfesték a rajzoláshoz, fondant festéshez, folyékonyat a piskóta festéséhez, egyes cukorvirágok kifestéséhez, és porfestéket fondant, marcipán színezéséhez, hígítva pedig festeni is lehet vele :)
Őszibarackos krémjoghurt torta

...első halas próbálkozásom :)...a párom nagy percás, az Ő nénapjára készült....
Piskóta tészta: 8 db tojás, 16 dkg cukor, 20 dkg finomliszt, csipet só, reszelt citromhéj
őszibarackos a krém....félig befedett torta....a teteje fondanntal van leborítva, és kézzel tavacska van ráfestve, amiben két marcipánhal úszik :)
az oldala a tortának szintén a barackos krémmel van bekenve, körbe pedig csokiroládok fogják körbe a tortát
Epres krémjoghurt torta 2.

...szintén epres változat, viszont itt nincs fondanttal bevonva.
Piskóta tészta: 8 db tojás, 16 dkg cukor, 20 dkg finomliszt, csipet só, reszelt citromhéj
A torta 3 részre vágva és betöltve, az oldalára a saját krém került, ami darált dióval van panírozva.
A tetején tejszínhabbal perem lett készítve, ez fogja meg a gyümölcszselét amivel le lettek öntve a díszítésként felrakott eperdarabok.
Őszibarackos krémjoghurt torta 2.

....és még egy őszibarackos joghurtos torta....saját krémmel és a hozzávaló gyümölcsös díszítéssel.
Epres krémjoghurt torta 3.

...ez szintén epres krémjoghurt torta, egy megrendelésre készült szülinapi torta
Répatorta

Gesztenye torta


recept, leírás hamarosan!
Országtorta 2012
cukormentes

....naaa ez a torta nem kis kihívás volt....voltak olyan összetevői, amiről elsőre azt sem tudtam mifán terem :))....én már a készítéskor kicsit az arányokon változtattam, amit nem tudtam beszerezni azt helyettsítettem...és nem lett rossz a végeredmény....a tesóm és az anyukám szerint finomabb lett, mint az eredeti, ami szerintük, legalábbis amit egy cukrászdában ettek, az nekik nagyon édes volt, az enyémet sokkal jobban szerették :).....amúgy ez szintén az egészséges életmódot folytató Évi hugimnak készült.
recept, leírás hamarosan!
Feketeerdő

....a családi kedvenc már szerepel az oldalon a 2016. februári receptek között, de innen sem hiányozhat...ezt akár még egy hétköznap is könnyen össze lehet dobni, de szülinapi tortának is megfelel :)
Csokitorta 1.

...ez is szerepel a februári receptek - 2016. február -között...ezt a krémet elég sok tortához használtam már....most megpróbálom összegyűjteni őket....azért emlékeztetőül a receptet ide is beírom :)
A tésztához
- 9 db tojás
- 18 dkg cukor
- 17 dkg finomliszt
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
- 1 késhegynyi sütőpor
- 1 ek vaj (a forma kikenéséhez)
- 1 evőkanál finomliszt (a forma kikenéséhez)
- A krémhez
- 25 dkg teavaj
- 25 dkg porcukor
- 5 dkg finomliszt
- 1 db tojás
- 1.5 dl tej
- 10 dkg étcsokoládé
elkészítés
Elkészítjük a piskótát:
- A tojások sárgáját a cukorral habosra (fehérre) keverjük, míg a tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük.
- A cukros tojássárgájához felváltva adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet és a tojások felvert habját, majd óvatosan belekeverjük a kakaóport.
- Az összekevert masszát kapcsos tortaformába öntjük, úgy, hogy a forma aljára egy karikányi sütőpapírt teszünk, előmelegített sütőben kb. 40-50 perc alatt megsütjük.
Krém elkészítése:
- A teavajat habosra keverjük a porcukorral.
- Közben gőz felett a lisztet, tejet, egész tojást sűrű krémmé főzzük. Ha kész, lehúzva a tűzről 1 tábla étcsokit beleteszünk, és jól elkeverjük.
- Ha teljesen kihűlt (ez nagyon fontos, mert különben összeesik a krém), habosra keverjük a cukros vajjal, és legalább 1 órára hűtőbe tesszük, így könnyebb formázni a krémet.
Összeállítás
- Ha a krém megszilárdult, a 3 részre vágott tortakarikákat megtöltjük, kívül is bekenjük a krémmel, majd ugyanezzel a krémmel díszítjük.
- sütési hőfok: 180°C
- sütési mód: alul-felül sütés
- tepsi mérete: 26 cm
Csokitorta 2.
bányászcímerként

Ezt a tortát az apukám 70. születésnapjára készítettem. Apu ezer évig bányászként dolgozott, ezzel szerettem volna neki örömet szerezni és tiszteletemet adni a bányász múlt iránt. Bányászlányként nőttem fel, a mindennapjainkba gyerekként ott volt a bányászat, a bányászok, a kúltúra iránti szeretet, tisztelet, egy külön életforma, családias, szerető, összetartó közösség, családok voltak az akkori emberek.
A torta krémeje a fent leírt csokikrém. A tortalap egy csokis piskóta tészta, téglalap formában sütve. Teljesen kihűtve a lapot formára, majd 3 lapra vágtam és megtöltöttem a krémmel, majd fondanttal bevontam. A címeren szereplő motívumok, díszek is színezett fondantból lettek kivágva és a tortára illesztve, vizes ecsettel megkenve egy-egy forma. A fondant is saját készítés.
Csokitorta 3.

Ez a torta a kistesómnak készült, pontosan annyi db kis cukorvirággal, amennyit a gyertya mutat...hát a virágok készítése, azért egy egész napot vett igénybe, mivel mindegyiket megformáztam és kiszárítottam :)
A bevonat fehér csokikrém megszínezve kék ételfestékkel, a töltelék ugyancsak csoki.
Csokitorta 4.

Ez szintén csokitorta....a focifan és focista keresztfiamnak készült :)
Maga a tortalap kerek formájú. Egy nagyméretű tésztaszűrőt béleltem ki sütőpapírral, ebbe került betöltésre a fele piskóta massza, két félgömb készült belőle, majd 3-3 lap lett a két féltekéből vágva, megtöltve, és a csokikrémmel összeragasztva.
Egy hurkapálcával van középen összefogva, majd a labda forma saját készítésű fondanttal bevonva, mint egy labda. A hatszögek egyenkét, egy fekete-egy fehér hatszög kivágva, majd egyenként felragasztva sima fehér fondant labdára vizes ecsettel, mézzel ragasztva. Végül mikor az összes hatszög felkerült, zselatinnal van vékonyan bevonva.
A fű a labda alatt, zöld ételfestékkel színezett kókuszreszelék :)
Csokitorta 5.

Ez a focipálya torta a keresztfiam rendelés alapján készült :)...egy focis barátnak a 18. szülinapjára. A focipálya egy téglalap alakú kapcsos sütőformában készült, sima piskótatészta alappal. A teljes kihűtés után a tortalap 3 részre lett vágva, majd bőven megtöltve a csokikrémmel. A bevonat zöldre színezett fondant, a focipálya széleit fehér fondanttal rajzoltuk meg, a labda is fondantból van. A műfű zöldre festett kókuszreszelék.
A maradék csokikrémből, fondantból készült a fatörzs. A piskótatészta sütőpapírral kibélelt gáztepsiben van sütve, melegen feltekerve,majd teljse kihűtés után a csokikrémmel töltve, feltekerve, bevonva. A tekecs 3/4 résznél sréhen elvágva, az 1/4 rúd van a nagyobbik oldalára odarakva, majd ez után van a külső bevonat rákenve, villával megrajzolva. A focipályából maradt fondant levélforma fondant kiszúróval van elkészítve, a fagyöngy fehér fondangolyó.
Csokitorta 6.

...és egy újabb...margaréta mezőnek álcázott csokitorta :)
Az alap csokis piskóta, teljes kihűlés után csokikrémmel betöltve. A bevonat saját készítésű fondant, ami márványozva van. A fondant 3 részre osztva, egy rész fehér, egy rész fehérbe kevés kék, és egy harmadik adag, amibe több kék van keverve, ez sötétkék lesz. 3 ruddá van sodorva, majd a 3 szín összesodorva, hajtva, majd együtt folpack között vékonyra nyújtva, a betöltött tortára borítva, körbevágva. A virágok fondantkiszúróval készültek, a virágok közepe sárga zselés ételfestékkel, ecsettel festve. A fehér fondantból apró golyóbisokat készítettem, ez van a torta lábazatánál körberakva.
Csokitorta 7.

A szüleim 43. házassági évfordulójára készült csokitorta. A forma kapcsos négyzet alakú. A tortalap piskóta, 3 lapra vágva, csokikrémmel töltve. Az odala a tortának darált dióval van panírozva, A teteje tortabevonó + étolaj keverékével van leöntve, az olajtól szép fényes felületű. 100 gr. tortabevonóhoz 2 ek. étolajat számítunk.
A vigárok fondantból készültek. A youtube-n több videó mutatja be a készítés tudományát. Hát ez nekem még akkor nem teljesen ment....első cukorvirágaim egyike...de az enyém és a szüleim párás szemmel vették át a kis meglepit :)
...és jönnek a tiramisu torták :)
Tiramisu krém:
Hozzávalók: 25 dkg mascarpone, 4 dl hideg habtejszín (Hulala), 25 dkg kristálycukor, 1 cs vaníliás cukor, 4 tojás
Piskótára: 1,5 dl kávé, 3 ek. kristálycukor, 0,5 üveg rumaroma
ha csak simán tiramisut készítünk: kb. 35-40 db babapisóta
A krémhez a tojásokat gőz felett a cukrokkal elkezdjük összekeverni, habosodásig, nem forraljuk, csak felmelegtjük, ha besűrűsödött, teljesen kihűtjük.
A mascarponét simára keverjük, majd beleforgatjuk a teljesen kihűtött tojásos keveréket. A tejszín nagyon keményre felverjük és összeforgatjuk a mascarponés, tojásos keverékkel. Ezzel a krémmel töltjük meg a tortánkat.
Kétféle tirmaisu tortát szoktam készíteni, vagy csak simán a 3 részre vágott piskótát megtöltöm a krémmel, a maradékkal vékonyan megkenve fondanttal bevonom.
A másik variációban a piskóta 2 részre kerül felvágásra. A krémet kétfelé veszem, 1/3-2/3 arányban. A nagyobbik adagot is kétfelé veszem. Az alsó tortalapra kerül ennek a fele, majd a krém tetejére egy sor kávé-cukor-rumaroma keverékébe mártott babapiskótát fektetek, majd rákerül a krém másik fele,majd jó szorosan a 2. piskótalap. A maradék krémmel bevonom a tortát és díszítem.
Tiramisu torta
Jagermeisternek álcázva :)

Az első jager-es üvegtortát megrendelésre készítettem. A tortalap piskóta, téglalap alakú kapcsos tortaformával készült. A teljes kihűlés után 3 lapra lett vágva és a tiramisu krémmel töltve.
A bevonat zöldre színezett, saját készítésű fondant, az üveg kupakja szintén fondant, a címke fényképként nyomtatott papírból van, úgy elkészítve,hogy az alján sűtőpapír van odaragasztva, és így van mézzel megkenve a torta tetejére ragasztva.
Krém: 1 adag tiramisu krém
Tiramisuu torta 2.

...ez szintén tiramisu torta, viszont itt magával a krémmel és tejszínnel van bevonva, nem fondanttal. A párom szülinapjára készült.
A tortalap 2 részre van osztva, a 3. "lap" a középső, az rumaromával ízesített főzött kávéba mártott babapiskóta.
A torta oldala daráld dióval van panírozva, a tetején a perem habzsákból nyomott tejszín, a csokidíszek olvasztott tortabevonó (sütőpapírra kirajzolva, dermesztve és utána felhasználva). A torta teteje félbevágott babapiskóta csokival lecsurgatva és a végén keserű kakaópor van rászitálva....
Tiramisu torta 3.

a halacskás torta szintén tiramisu ízesítésű krémmel van töltve, és szintén a párom, aki mellékesen nagy pecás,névnapjára készült :)...volt meglepetés :)
A tortalap téglalap alakú, kapcsos tortaformában lett sütve, ez lett rétesesen egymásra rakva, faragva halacska formára. A fondant házi késztésű, aminek nagy részét piros és sárga ételfesték keverékéből készített narancssárga festék készült, ezzel lett a fondant 2/3 részre festve, az 1/3 rész fehér maradt, a halacska fekete csíkjai fekete ételfestékkel, ecsettel felfestve :)
Tiramisu torta 4.

...ujabb tiramisu...cukorbevonat nélkül....sajat krémmel és tejszínnsel bevonva és díszítve....és a belseje itt látszik, hogy milyen a 3. "lap" :)