2017. Február

Ide írhatsz...

A február a családomban születés és névnap ügyileg termékeny hónap, így ebben a hónapban pár torta készült a családtagoknak, így ez a havi oldalam valószínű több süteményt és tortát fog tartalmazni, mint általában :)

Sajtgolyó pirított rizzsel, párolt bébirépával

A sajtgolyó nagy kedvencünk, de valamiért mostanában nem került terítékre, viszont valamelyik nap konstatáltam, hogy tele a hűtő sajttal, bébirépát meg akciósan kaptam a boltban, így adódott, hogy a kettőből kellene valami kreálni.

Hozzávalók:

40 dkg sajt, 2-3 tojás, só, őrölt bors, szerecsendió, zsemlemorzsa

Elkészítése:

A sajtot az apró lyukú reszelőn lereszeltjük, megszórjuk a fűszerekkel és jól összeforgatjuk vele, majd beleütjük a tojásokat, és jól elkeverjük. Vízes kézzel apró golyókat formálunk, majd zsemlemorzsába forgatjuk és forró, bő olajban aranybarnára sütjük. Vigyázva, hogy ne süssük túl, mert akkor szivacsossá válik.

A köretnek én most pirított rizst és párolt bébirépát készíszettem.

Pirított rizs:

1 bögre rizs, 3 dkg vaj, delikát, 2 bögre víz

Kezdő háziassonyként rettegtem a rizsfőzéstől, valahogy nekem sosem úgy sikerült, ahogy kell...és vettem a jól bevált zacsis rizst, amit csak forró vízbe mártva kell megfőzni. Nem is értem, hogy tudtam megenni, sokkal ízesebb, ha a simát főzzük...egy szakács ismerősöm anno elárulta a nagy titkot, azóta sosem rontom el :)

Szóval a vajat felolvasztjuk, beleszórunk egy bögre rizst, majd addig kevergetjük, míg fehér matt színt kap, átpirul, majd felöntjük 2 bögre vízzel, ugyan azt a bögrét használva, mint amivel a rizst kimértük! Megszórjuk delikáttal, átkeverjük egyszer, lefedjük és fedő alatt addig főzzük, amíg majdnem teljesen elfő alatt a víz, majd ekkor lekapcsoljuk alatta a tűzhelyet, és a fedő alatt hagyjuk kihűlni. Ami a legfontosabb, főzés közben egyszer sem keverjük, nem kutyulgatjuk, sőt amikor lekapcsoljuk alatta a tűzet, kb. 5-10 percig nem nyúlunk hozzá. Majd a fedő alatt hűtjük ki, úgy, hogy 2-3szor átkeverjük, de szigorúan csak kis pihentetés után, majd újra fedő, kicsit állni hagyjuk, majd átkeverjük. A gőzben, a fedő alatt még fő, felszvja a maradék kis vizet is. 

Bébirépa: 5 dkg vajban átpirítottam, delikáttal megszórtam, majd kicsi vizet aláöntve (többször) fedő alatt megpároltam


Sütés nélküli túrótorta

aszalt naranccsal, cukormentesen

Ezt a tortát mindig újra és újra előveszem, kicsit alakítok rajta, meg különböző ízesítést adok neki. Most éppen egy viszonylag cukormentes verziót próbáltam elkészíteni, bár az eredetibe se rakok több cukrot, csak esetleg az alappal, vagy a csokival, töltelékbe vagy tölelékre rakott gyümölcsökkel játszok. Számtalan lehetőség rejlik benne.

A képen szereplő torta

alapja: 1,5 csomag zabfalatok, 3 dkg olvasztott vaj, 2 ek. citromlekvár

töltelék: 0,5 kg túró, fél narancs reszelt héja, fél citrom reszelt héja, 1 ek.citromlé, 2 csomag vaníliacukor, 2 dl hulala tejszín kemény habbá verve, 3-4 karika kandírozott narancs,1 maroknyi aszalt vörösáfonya

bevonat: 10 dkg étcsoki, 1 dl hulala tejszín (folyékonyan)

díszítés: friss narancs, mandulaszeletek

Az alaphoz a kekszet a zacsiba téve kloffolóval összetörjük, egy mély tálba téve ráöntjük a felolvasztott vajat, és annyi lekvárt teszünk hozzá, hogy összetapadjon a massza.

Egy kapcsos tortaformát sütőpapírral kibélelünk, belenyomkodjuk a kekszmasszát.

A túrót villával összetörjük, beleforgatjuk a vaníliacukrot, a citrushéjakat, levet, vörösáfonyát. A tejszín kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a túróba. A kész krémet a kekszes masszára halmozzuk. A felapritott kandírozott naranccsal megszórjuk a túró tetjét.

A csokit kis lábasba tesszük, felöntjük a tejszínnel, majd teljesen egyneművé keverve, felolvasztjuk a csokit és a túró tetejére öntjük, majd hűtőbe téve rádermesztjük a csokit, ekkor lehet a tetejét díszíteni. Fogyasztás előtt egy éjszakát a hűtőben pihentetjük. 

Oroszkrémtorta

kétféle díszítéssel

Hozzávalók:

Piskóta tészta: 8 db tojás, 16 dkg cukor, 20 dkg finomliszt, csipet só, fél citrom reszelt héjja, fél narancs reszelt héjja,

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját egy kis tálba külön félretesszük, a fehérjét a robotgép üstjébe, majd egy csipet sóval elkezdjük felverni. Ha kezd habosodni, fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, majd kemény masszává verjük. Ha az ujjunkkal belecspünk a habnak csúcsosnak kell maradni :)

A lisztet elkeverjük a citromhéjjal. A tojások sárgáját felverjük a kis tálban. A robotgép üstjét kivesszük a gépből és fakanálra váltunk!...ez fontos, hogy ne törjük össze a felvert habot!....a fakanállal óvatosan beleforhatjuk az elkevert tojássárgákat, majd fokozatosan belekeverjük a lisztet.

A sütőt 180 fokra előmelegtjük, fontos!....a piskótát soha ne süssük légkeveréssel....kiszárítja a süteményünket. Sőt én semmilyen süteményt nem sütök légkeveréssel, teljesen más állaga lesz.

Én kapcsos tortaformát használok. Az alját kibélelelm egy kör alakúra kivágott sütőpapír darabbal, az oldalát soha nem kenem be semmivel, mert a liszt visszahúzza a piskótatát, nem engedi felkúszi a forma oldalán.

Krém:

Hozzávalók: 2 cs. vaníliás pudingpor, 6 dl tej, ízlés szerint cukor, vanília aroma, rumaroma, 8 dkg aszalt vörösáfonya, 3 dl Hulala habtejszín, 1 db narancs reszelt héja, leve, 

Díszítéshez: 4 dl Hulala habtejszín, narancs, zöldalma, reszelt narancs héja

Sütőtök krémleves

pirított hagymával, mandulaszeletekkel

Nagyon szeretjük a sütőtököt, őszel mindig beszerzek jó pár darabot és többféle képpen felhasználom a konyhában. Készül nálunk belőle: krémleves, sütőtökpüré, sütőtökös krumplipüré, fűszeres sütőtök kockák párolva, sütőtök pite, rozmaringos sült sütötök gerezdek

A leves hozzávalói:

1 kg sütőtök, 2-3 db krumpli, 1 fej vösörhagyma, 1 kisebb sárgarépa, só, őrölt fehérbors, őrölt kömény, delikát, őrölt szerencsedió, 1 dl főzőtejszín, 1 ek. ételkeményítő

tetejére: pirított hagyma és mandulaszeletek

A zöldségeket apró darabokra, a vöröshagymát kockára vágjuk. A felaprított zöldséget kb. annyi vízzel rakjuk fel főni, ami bőven ellepi, megszórjuk a delikáttal, fűszerekkel, majd az apróra vágott hagymát is beledobjuk, majd egy időre a tűzhelyen felejtjük. Ha minden vajpuhára főtt, lehúzva a tűzről botmixerrel pépesítjük, utánfűszerezzük, beleöntjük a főzőtejszínt. Az ételkeményítőt fél dl. vízben feloldjuk, a leveshez öntjük, összeforraljuk, de csak pár pecig és el is készültünk. Pirított hagymával, mandulaszeletekkel tálaljuk. 

Sütés nélküli túrótorta

gyümölcszselével

Ezt a tortát évekkel ezelőtt kísérleteztem ki, több recept összegyúrásával. Mindig szeretettel veszem elő, mert nagyon egyszerű összedobni, több féle képpen is lehet varriálni és a megajándékozott is örül neki, de akár egy hétvégi ebédhez is össze lehet dobni. 

Hozzávalók:

tészta: 30 dkg zabkeksz, 5 dkg vaj, 3 ek. főzött kávé, 3-4 ek. citromlekvár

töltelék: 0,5 kg túró, fél citrom reszelt héja, 1 ek. citrom leve, 2 vaníliacukor, 4 dl. hulala tejszín, 2 marék aszalt vörösáfonya

gyümölcszselés réteghez: 1 cs. vanília puding, 5 dl szénsavas narancs üdítő, 1 tábla étcsoki tortabevonó, 4 ek. cukor

A tésztához a kekszet egy zacsiba téve, kloffolóval apróra törjük, egy tálba téve hozzákeverjük az olvasztott vajat, kávét és annyi lekvárt, hogy a massza összeálljon. Egy kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk a masszát, majd összeállítjuk a túrós tölteléket.

A túrót villával összetörjük, beleforgatjuk a az apróra vágott aszalvány, a citromhéjat, cukrot, majd a jó keményre felvert tejszínhabot, végül a kész krémet a kekszes alapra simítjuk.

A gyümölczselés réteghez a pudingot a cukorral összekeverjük, felöntjük a szénsavas üdítővel, majd tűzre téve addig főzzük, míg besűrűsödik és szép sárga gyümölcszselés állaga lesz, majd a túrós krém tetejére öntjük. 

Ha nem szeretnénk csokis bevonatot akár így is hagyhatjuk és így díszítjük, ha nem akkor egy tábla csokit gőz felett 2 ek. olajjal felolvasztunk és a zselés réteg tetejére öntjük, gyorsan dolgozzunk vele az eligazításnáal mert a gyümölcszelét könnyen megolvasztja. A megdermedt csoki tetejét tetszés szerint díszíthetjük.



Feketeerdő torta

kétféle díszítéssel (a megunhatatlan)

Eennek a tortámnak az alap receptje már fent van a "TORTÁK" menűpontban, itt az ízesítésen és a díszítésen változtattam.

1. a torta a hagyományos meggyes változat, az oldala darált dióval van panírozva, a teteje a hagyományos meggyszemekkel, valamit készült hozzá még egy adag meggyzselé, ami rá van csúrgatva a torta tetejére, valamit tortabevonóból készült csokidíszek vannak a tetejére rátéve.

2. a torta belseje a hagyományos meggyes változat, a torta oldala grilázzsal van panírozva, a tetejére dió és mandula került, valamit selyemfű mézből-cukorból készült karamellel van leöntve, megcsúrgatva, amiből az egyes rétegek közé is került.  

Sajbundás hús

tepsiben sütve (lisztmentes) 

sonkás-tejszínes rakott tészta

Lisztmentesnek indult a nap, gondoltam milyen jó, tudok egy olyan bundás husit készíteni, aminben nincs liszt. Végül is a húson nincs, de a köretet, amit végül mellé készítettetem az már kicsit másabb :)))...szóval a végén csak nem sikerült lisztmentesre az ebéd..

Sajtbundás hús:

1 kg csirkemell, 2 db tojás, pici tej, 30 dkg reszelt sajt, delikát, olivaolaj, őrölt bors, bacon

Elkészítés:

A csirkemellet szeletekre vágjuk, majd kicsit megkloffoljuk, megszórjuk ízlés szerint őrölt borssal, beledörzsöljük a delikátot, majd meglocsoljuk olivával és kb. fél órát pihentetjük a hűtőben. 

Míg pihen a hús, addig a sajtot az apró lukú reszelőn lereszeljük, a tojást egy csipet sóval és pici tejjel felverjük. Egy cserép hőálló tálat előveszünk, picit megkenjük olivával. A húst elővéve minden egyes szeletet megforgatunk a tojásban, majd a sajtban, hogy bőven ellepje. Nekem nem nagyon akart rátapadni, így a tűzálló tálba pakoltam egy tenyérnyi reszelt sajtot, rá a hús, majd a tetejét is bőven megszórtam a sajttal. Minden egyes szelettel így járunk el. Ha telepakoltuk a tepsinket, tálunkat, forró sütőbe toljuk és addig sütjük, míg a sajt aranybarna nem lesz, én az utolsó 10 percben még minden egyes hússzelet tetejére egy-egy szelet bacon szalonnát ráfektettem és megpirítottam a hússal együtt.

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el